11 March 2010

Stadium Runtuh: Semua Buat Silap - Mat Said


 Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum wbt...
 
"Semua buat silap" Itulah tajuk Ruangan Terengganu akhbar Sinar Harian hari ini.

Mudahnya Mat Said melabelkan semua pihak dengan secara borong dalam menyalahkan isu kejadian bumbung stadium Sultan Mizan Zainal Abidin yang runtuh pada 2 Jun 2009 lalu. Seolah-olah tiada pihak yang perlu bertanggungjawab penuh dengan kesalahan tersebut.

Sebelum ini laporan siasatan tersebut adalah sulit, tetapi didedahkan kepada umum kerana mahu bersikap telus kononnya. Jika rumusannya adalah semua pihak adalah silap, tiada apa yang sulit dan rasanya tidak perlu umum pun tidak mengapa kerana ianya melambangkan kegagalan siasatan tersebut. 

Pertamanya kegagalan siasatan tersebut untuk mendedahkan punca sebenar berlakunya keruntuhan tersebut, keduanya kegagalan Mat Said dalam membaca laporan tersebut sehingga mengumumkan semua pihak buat silap. Takkan sampai jadi semua pihak buat silap? Adakah kesilapan itu berlaku sejak pemilihan kontraktor lagi? Apakah keputusan membina stadium juga silap?

Di sini seolah-olah cuba disembunyikan sesuatu dari rakyat dari mendapat maklumat yang sebenar. Pendedahan tersebut aku kira sebenarnya sekadar melepaskan batuk di tangga. Sekadar mahu melepaskan diri sahaja.

Apa Akhbar kata:

Kegagalan semua pihak yang dilantik membina Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin (SSMZA) di Gong Badak, Terengganu, mengikut spesifikasi yang ditetapkan dalam kontrak menjadi punca bumbung stadium itu runtuh pada 2 Jun lalu, kata Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said.

Dalam kejadian tersebut, bumbung stadium yang menempatkan pintu A, B, dan B1 ke tempat duduk awam serta tempat duduk tetamu diraja serta orang kenamaan runtuh.

Ia berlaku selepas setahun stadium bernilai RM292 juta itu siap dibina dan menjadi venue utama sukan termasuk menjadi tuan rumah Sukan Malaysia (Sukma) 2008.

Menteri besar berkata, laporan kertas siasatan berhubung kejadian tersebut mendapati semua pihak yang dilantik membina stadium tersebut, menyumbang kepada keruntuhan bumbungnya.

"Tidak ada satu pihak pun yang ditunjukkan benar-benar paling bersalah. Semua bahagian pun ada (salah). Semua pihak menyumbang ke arah runtuhnya bumbung stadium itu," katanya.

Beliau mendedahkan laporan kertas siasatan kejadian itu selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan Exco kerajaan negeri hari ini.

Bagaimanapun berkata, kontraktor utama adalah pihak yang bertanggungjawab penuh kerana telah mereka bentuk, membimbing dan membina struktur kerangka bumbung SMZA mengikut terma syarat reka dan bina.


"Sekarang ini berdasarkan penjanjian, kontraktor adalah orang yang bertanggungjawab sepatutnya. Kita (kerajaan negeri) akan ikut pada perjanjian," katanya.

Menurut laporan yang dikeluarkan oleh jawatankuasa penyiasat, Ahmad berkata punca utama bumbung stadium berkenaan runtuh adalah berikutan bahan dan kualiti hasil kerja yang tidak memenuhi spesifikasi, faktor reka bentuk yang tidak memadai dan bumbung yang tidak dibina dengan sempurna.

Beliau berkata kawalan kualiti yang tidak dilaksanakan di tapak projek serta pengawasan yang lemah semasa proses pembinaan stadium sedang dijalankan dan faktor kekurangan pekerja mahir juga menyumbang kepada kejadian tersebut.

Selain itu, Ahmad berkata kekurangan jurutera pakar dan konsultan yang berpengalaman selain sikap ambil mudah dan cuai di semua bahagian turut menjadi punca kepada kejadian itu.

"Masalah kita, kita selalu anggap apabila kita lantik konsultan, konsultan itu lebih hebat dari kita dan kita selalu ambil mudah. Bila ada sikap begitu, kita tidak akan periksa balik reka bentuk yang dicadangkan itu," katanya.

Sementara itu, ditanya sama ada notis telah dikeluarkan kepada kontraktor terbabit untuk menyelenggara semula stadium berkenaan, Ahmad berkata:" kontraktor dah dimaklumkan dan kita dah bagi notis kepada kontraktor supaya baiki semula, tapi (sehingga kini) masih belum ada jawapan".

Berikutan notis tersebut masih belum mendapat jawapan daripada kontraktor utama, beliau berkata tender bagi proses membersihkan dan penyelenggaraan runtuhan bumbung berkenaan akan dikeluarkan selewat-lewatnya minggu ini.

"Kita akan keluarkan tender secepat mungkin sebab kita dah setuju dalam minggu ini. Kita dan Jabatan Kerja Raya (JKR) akan keluarkan tender untuk kerja pembersihan.

"Kalau dah dibersihkan, kita tengoklah, kalau ia boleh digunakan, kita gunakanlah.

"Selain itu, kita juga kena tengok balik sama ada bangunan itu masih selamat atau tidak untuk digunakan," katanya.

- Bernama

0 comments:

 

Great Morning ©  Copyright by a m d a n g 8 1 | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks