10 January 2007

Kisah Seorang Puteri


Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum wbt...

TERSEBUTLAH satu kisah di zaman silam, sezaman dengan zaman kesultanan Melaka. Terdapat satu kerajaan yang tidak jauh daripada Negeri Melaka dan mungkin akan ditawan oleh Melaka. Negeri itu adalah Negeri Kendoyong di bawah pemerintahan Sultan Azlan ibnu Arshad Shah.

Sultan Azlan amat risau, akan keselamatan negeri beliau akan serangan Negeri Melaka. Baginda risau, risau serisau-risaunya. Baginda tidak mempunyai bala tentera yang kuat. Baginda mempunyai seorang puteri yang cantik rupawan. Muka bujur sirih, bibir bak delima merkah, memang terpikat semua lelaki memandang, termasuklah lelaki yang dah ada lapan orang anak pun terpikat dengan kecantikan puteri Baginda.

Suatu hari Baginda mendapat idea untuk menguatkan bala tenteranya iaitu dengan mengadakan pertandingan untuk mencungkil bakat pahlawan tempatan. Hadiahnya ialah dapat berkahwin dengan puteri baginda. Berita tentang pertandingan tersebut tersebar luas sehingga tiba di Melaka, Siam dan Sulawesi.

Maka pertandingan itu pun bermula, ramai rakyat tempatan yang bertanding, tidak kurang pula dengan peserta daripada negara luar. Ketika mereka siap sedia, tiba-tiba seorang tua datang membisikkan sesuatu kepada semua peserta secara bergilir-gilir. Dan tiba-tiba kesemua peserta menarik diri daripada pertandingan, walaupun dihadiahkan Puteri yang cantik rupawan itu.

Maka Sultan pun hairan dan risau lalu menyuruh temenggung untuk menyiasat akan sebab sebab mengapa mereka menarik diri. Temenggung pun menyiasat, dan ingin menyampaikan khabar itu kepada Sultan Azlan.
Temenggung : Ampun Tuanku beribu ribu ampun..

Sultan : Ya, temenggung, apa kah khabar berita itu.

Temenggung : Peserta menarik diri kerana sebab musabab yang sama Tuanku, dan mereka tidak lagi berminat dengan Puteri Tuanku.

Sultan : Apakah sebab itu? adakah puteri beta tidak cukup rupawan.

Temenggung : Orang tua itu telah mengkhabarkan kepada mereka bahawa Puteri tuanku adalah . . . . . . . . . . . .

Sultan : Adalah apa ? ? ? Puteri Bunian?.. Puteri Gunung Ledang?..Putri Buluh Betong?... .CAKAP TEMENGGUNG CAKAP! ! ! ! ! ! ! !

Temenggung: Lebih dahsyat Tuanku... ... (Jawap Temenggung terketar-ketar). Anakanda Tuanku adalah... ... PUTERI UMNO tuanku !


p/s: Kalu baca kisah sahaja mungkin agak 'melampau', tapi bila lihat gambar kat atas ni mungkin ada yang mengangguk.. ;)


1 comments:

Anonymous said...

puteri umno ok apa...yelah dapat juga buat pahala klu dia berubah
:)

 

Great Morning ©  Copyright by a m d a n g 8 1 | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks