02 February 2009

Muhasabah Boikot.

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum wbt...

Ini ruangan aku untuk muhasabah diri. Kebetulan jumpa poster boikot ni dengan penuh sticker produk-produk yang ada, maka aku nak semak la samada aku terpakai ke, terbeli ke dan sebagainya. Jom sama-sama koreksi diri!

Untuk senarai yang lebih detail dan lengkap boleh tengok kat SINI.

1. Coca-cola - Aku dah lama tak beli. Cuma masa PRK P036 aritu aku minum skit. Itupun sebab jumpa atas meja dekat bilik kawan. Aku niat masa tu nak 'telan Israel'. Aci ke?

2. CNN - Aku tak langgan Astro. Kiranya tak bersubahat la.

3. Levis - Ni malu skit nak bagitau. Aritu punyalah pusing-pusing nak buat cermin mata. Apabila ditunjukkan satu cermin jenama Levis terus berkenan. Tapi aku tak beli dulu. Aku pusing lagi kedai-kedai lain kot-kot jumpa yang berkenan, tapi akhirnya aku kembali ke kedai mula-mula tadi dan order cermin tu. Kiranya umur cermin mata aku ni dah setahun lebih. Selagi boleh pakai, pakai je lah. Tapi lepas ni aku janji tak akan guna jenama Levis lagi.

4. BOSS, Calvin Klein, Donna Karan - semua ni aku tak pakai.
5. Carrefour - Alhamdulillah kat Terengganu tak ada jenama nih. Harap-harap tidak diadakan.

6. DANONE - Biskut nih. Dulu tak tahu. Dah tahu ni, insyaAllah tak beli dah. Lagipun aku tak suka makan biskut.

7. Nestle (Maggi, Milo, Nescafe dll) - Yang ni aku dah cerita. InsyaAllah tak ambik dah semua tu. Aku akan pastikan kalu yang ada tu setakat tu je. Habis beli produk lain.

8. L'OREAL - Seingat aku ada satu milik wife aku. Macam nak abis dah je. Tapi aku dah perkenalkan dia dengan produk-produk Centella White (HPA). Lagipun dia keluar shopping dengan aku. Senang la nak kontrol.

9. Disney - Susahkan nak elak kartun Disney ni? Sama-sama pakat elak. Masa duk KL dulu, kalu VCD ni suka ambik cetak rompak punya je. Tapi sekarang rasa dah tak minat kartun-kartun nih. Nasib baik dah tua. Kalu ada gak cerita menarik, mungkin download je. Aci kan?

10. Garnier - Fasha Sandha tidak mampu nak membuat aku tergoda dengan iklannya.

11. Kleenex - Aku rasa aku tak terbeli produk ni untuk tisu terbaru kat rumah. Kadang-kala main ambik je. Harap-harap tak.

12. Kotex, Huggies - Dua-dua ni aku tak pakai. Heheheh. Balqis aku akan jaga dari pakai benda-benda jenama nih. Beli je diaper yang murah-murah. Boleh je nak elak ni. Tak perlu la bersayap, lebih panjang dan seumpamanya. Hehehhe.

13. Johnson&Johnson - Alhamdulillah berjaya mengelakkan produk ni. Nasib baik banyak produk alternatif barangan bayi.

14. Kiwi - Aku lebih suka sandal, atau kasut-kasut biasa. Jadi tak perlu pakai Kiwi. Selamat aku.

15. Sara Lee - Aku rasa berjaya elak. Tapi kena cek betul-betul lepas ni. Kadang-kadang jenama tu pakai nama lain dan tidak zahirkan syarikat.

16. Nokia - Aku pakai Samsung. Tapi ada juga Nokia satu sebagai spare. Sebab mudah untuk urusan SMS. Aku akui Nokia ni mesra pengguna sangat. Tapi aku cari yang murah je laa.

17. Intel - No komen la yang ni. Macam susah je nak elak.

Nota: Lain-lain barangan seperti minuman dan sebagainya tu alhamdulillah berjaya elak. Minuman bergas yang aku minum hanya 100Plus je. Selain tu aku ambik produk HPA. Ada Radix Cola, Sarsi dan Oren. "Mak kata syedapp".

Aku masih berharap dapat alternatif untuk gantikan Deodorant Nivea yang aku pakai. Eh, roti Gardenia tu bukan dari US ke?

Wallahua'lam.

5 comments:

♥♥ S.I.T.I ♥♥ said...

Dang, wat roti sediri la pulok...

SM Sabri@Bomox said...

Setahu wa roti gsrdenia ni keluaran kita, Tuan Syed Bukhari kita yang punya.

amdang81 said...

Alhamdulillah la kalu gitu.. aku ni mmg suka sangat roti gardenia ni. Cuma bila tgk nama n bungkusan tu timbul gak kompius samada bendera US or bendera Malaysia yg disimbolkan.. Heheheh..

siputonline said...

17. Intel - No komen la yang ni. Macam susah je nak elak.

AMD lagi bagus laa ..

amdang81 said...

Betul ke AMD lagi bagus? Apesal ada yang cakap Intel lagi ok. Apapun, nanti kalu laptop ni jam, try AMD plok..

 

Great Morning ©  Copyright by a m d a n g 8 1 | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks