09 November 2006

Murtad di Terengganu - siri 1 (Mukaddimah)

Assalamualaikum wbt...

2, 3 hari ni byk tertinggal berita baik di TV maupun akhbar.. nak belek kat internet pun terasa malas.... Tapi peristiwa berhadapan dengan seorang remaja awal 20-an yang murtad semalam mmg membuat diri rasa patut lebih cakna dan sensitif terhadap isu-isu semasa lebih-lebih lagi isu murtad ini...

hari ni baca utusan.. baca kenyataan Dr Abdullah Mat Zin pasal angka sebenar murtad masih tidak membimbangkan. .. masih terkawal...
aku tak reti istilah terkawal, tidak membimbangkan. . nak tunggu jumlah tu betul dan tepat barulah tidak terkawal lagi? kita mungkin boleh kata terkawal dan tidak membimbangkan jika yang terjadi tu pada anak orang lain.. terjadi bukan pada saudara mara kita... :(

sebenarnya aku sendiri tak bertanya sepatah pun dengan 'Ahmad' yang telah murtad dan kini dalam proses pemulihan petang semalam... cuma dengar sedikit sebanyak sembang kosong antara dia dengan Ustaz Sood dan Ustaz Wan Shukairi (rujuk mastika lepas kot.. aku pun x sempat baca gak!)

cuma yang aku dapat 'tangkap' skit pasal keterlibatan seorang kakitangan Universiti Darul Iman (UDM) dalam kes-kes ni. "bila dirujuk kepada seorang pensyarah di UDM, mmg dia akui kakitangan terbabit kelihatan mewah sekarang (compare ngan pendapatan biasa)" ayat ustaz wan.. sempat makan-makan pisang goreng dengan diorang ni.. tapi bila sesi kaunseling dan soal jawab sebenar, diorang ni masuk bilik khas... aku pun x leh nak join sbb tgh siapkan kerja disamping x nak jd penyampuk..

dari mulut 'Ahmad', dia akui ramai lagi di luar sana yang murtad terdiri dari remaja dan belia yg masih muda... kata seorang ustaz yg berada di sini, mungkin 'berat' lagi utk kawan-kawan Ahmad tu untuk kembali kepada Islam... ye laa.. bila dah murtad, x terikat ngan agama.. bila nak kembali kepada Islam semula banyak perkara yang kena fikir... remaja sekarang bukannya suka yang 'berat' dalam hidup.. yang diorang tau, enjoy, enjoy, enjoy...

mungkin ada yg tertanya2.. kenapa ada kes lina joy dan beberapa orang lagi 'terang je'.. tapi kes2 lain yang sampai ratus ribu tu macam kelam je... mcm tak wujud je.. mcm betul tak betul je berlaku...

tak perlu pun sebenarnya seorang yg dah 'tukar' agama mengumumkan dia dah murtad kepada agama kristian, budha dan sebagainya.. . ini negara ISLAM (hadhari), nanti bila riuh tentu laa mereka akan susah itu dan ini. ada halangan itu dan ini.. kerajaan akan tunjukkan CAKNA(?) bila dah ramai murtad... lgpun undang2 yang ada x menghalalkan murtad(??) kes lina joy di mahkamah hanyalah sebagai 'kertas kerja' untuk kawan-kawan dia yang lain mudah untuk murtad dengan terhormat... . bila satu kes murtad berlaku dengan satu 'jalan / cara'.. maka orang lain pun akan dapat ikut dengan 'jalan / cara' itu secara sah!!

ni mcm rujukan laa.. law ni dia ada rujukan kes (sape ambik law tau laa.. aku takat bisnes law je) mcm garis panduan.. jika si A dapat murtad dengan gini dan gini, maka si B boleh murtad dengan gini dan gini jugak.. gitulah yang aku maksudkan jalan/ cara td... lupa lak istilah law...

ni aku citer kat Kuala Terengganu yang ISLAMnya HADHARI, TEReNGGANU BesTari...
yang skrg duk sibuk dengan monsoooon cup.. sampai poster monsoon cup tampal kat pokok... mcm ceramah la plak!

Jom Jihad di Terengganu!

0 comments:

 

Great Morning ©  Copyright by a m d a n g 8 1 | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks