04 November 2008

Susu Ibu atau Susu Lembu?

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum wbt...

Pernah dengar Susuibu.com? Aku diperkenalkan laman tersebut oleh beberapa orang teman bilamana aku bertanyakan perihal penyusuan ibu. Laman yang aku kira cukup bermanfaat sebenarnya bagi ibu-ibu. Jika dengar dari nama laman ini sudah digambarkan apa yang bakal dibincang dan diperkatakan. Semuanya mengenai susu ibu.

Suatu ketika dahulu mungkin isu susu ibu tidak begitu popular. Aku percaya hampir kebanyakan kita (sebaya dan mungkin lebih berumur dari aku) menikmati susu ibu sepenuhnya dari ibu masing-masing. Jarang-jarang sangat rasanya orang dulu-dulu menggunakan susu lembu (susu tin) untuk anak mereka.

Pertamanya, kos susu. Keduanya kerana masa mereka yang banyak di rumah memudahkan penyusuan badan. Mengikuti forum-forum di dalam laman terbabit sebenarnya cukup membuat aku teruja mengikuti pengalaman dan kesungguhan ibu-ibu terbabit memastikan hanya susu ibu untuk anak masing-masing.

Hari ini sebenarnya menjadi suatu kejanggalan jika dikatakan seorang anak itu mahu diberi susu ibu sepenuhnya. Apatah lagi bilamana si ibu itu bekerjaya.

Di bawah ini aku sertakan suatu artikel dari Malaysiakini. Isu melamin yang menggemparkan kebanyakan ibu langsung tidak menakutkan aku dan isteri. Pada aku, isu terbabit tidak ada kaitan dengan kami. Bukan sombong, tetapi kerana yakin dengan kebaikan susu ibu yang dianugerahkan Allah.

Nota: Artikel ni untuk si isteri tersayang. Sebagai suatu tanda sokongan dari seorang suami.
------------------------------------------------------------------------------------
Petikan Malaysiakini.

Melamin, sejenis bahan kimia yang kaya dengan nutrien, selamat digunakan dengan jumlah yang sesuai jika tidak dicampurkan dengan asid sianurik yang boleh memudaratkan manusia.

"Orang ramai hanya tahu tentang melamin, tiada sesiapapun bercakap tentang asid sianurik.

"Sebenarnya asid sianuriklah menjadi punca tersirat masalah keracunan makanan yang membunuh kanak-kanak di China," kata timbalan dekan Fakulti Perubatan Universiti Malaya, Dr Mustafa Ali Mohd kepada Bernama.

tainted milk product from china 230908Beliau menambah kebanyakan bahan makanan yang dikeluarkan kini seperti susu segar, sayur-sayuran dan daging mengandungi asid sianurik tanpa diketahui peranannya yang berbahaya kepada manusia.

"Kehadiran melamin dan asid sianurik secara bersendirian tidak berbahaya kepada manusia, tetapi kini masalahnya timbul apabila melamin digunakan bersama-sama asid sianurik," beliau dipetik sebagai berkata hari ini.

Dr Mustafa, yang juga ketua Shimadzu-UMMC Center for Xenobiotics Studies (SUCXeS), berkata pusat itu dengan kerjasama Kementerian Kesihatan sedang menjalankan satu kajian terhadap melamin sejak isu itu dibangkitkan dan mendapati susu segar yang diperiksa turut dicampur asid sianurik.

"Kehadiran melamin dalam susu adalah untuk menambahkan kandungan protein, tetapi hasil kajian kami menunjukkan susu turut mengandungi asid sianurik yang boleh menyebabkan sakit buah pinggang.

"Susu yang baik ada nutrien yang tinggi, apabila pengeluar susu
mencampurkkan air dalam susu semata-mata untuk mengaut keuntungan, mereka akan memasukkan melamin bagi mengimbangkan tahap nutrien agar tidak dikesan oleh pembeli.

"Penggunaan melamin ada tujuannya (menambahkan protein) tapi kami tidak faham kenapa asid sianurik dicampurkan dalam susu segar," katanya.

Menurut agensi berita itu lagi, Mustafa berkata kajian mereka bertujuan mengkaji tujuan sebenar kehadiran asid sianurik dan melamin dalam susu segar, sayur-sayuran dan daging segar serta mengkaji bahan makanan lain seperti sos, soya dan ikan bagi
memastikan sama ada bahan makanan itu turut terdedah atau tidak kepada bahan kimia berkenaan.

Ditanya sama ada melamin boleh digantikan dengan bahan lain, Dr Mustafa berkata boleh, tetapi melamin sering menjadi pilihan kerana dikeluarkan secara berlebihan di China dan diperolehi dengan harga yang terlampau murah.

melamine testing of chemical 041108Katanya lagi, melamin merupakan bahan kimia yang tidak berwarna dan tidak mempunyai rasa, manakala bahan gantian lain yang boleh digunakan seperti pada sayur-sayuran mempunyai warna dan rasa yang boleh menyebabkan warna dan rasa produk yang dicampurkan dengannya berubah warna dan rasa asalnya.

"Jadi, melamin sentiasa menjadi pilihan (pengeluar susu dan makanan)," katanya.

"Secara saintifiknya penggunaan melamin tidak berisiko jika mematuhi had penggunaannya, sama seperti panadol... jika guna sikit jadi penawar, jika berlebihan akan membawa kemudaratan," kata Dr Mustafa.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), tahap melamin yang dibenarkan dalam makanan kanak-kanak adalah 1ppm (1 bahagian dari sejuta) dan 2.5ppm bagi orang dewasa.

Kanak-kanak sering menjadi mangsa kerana mereka sentiasa bergantung kepada susu.

"Manakala asid sianurik pula, kami tidak pasti, kami sedang menjalankan kajian mengenai perkara itu (iaitu) kenapa asid sianurik hadir dalam makanan dan sama ada boleh diganti dengan bahan lain," tambahnya.

Mengenai susu dan bahan makanan yang diimport dari negara lain yang turut tercemar dengan bahan melamin, beliau berkata berkemungkinan makanan haiwan serta baja yang digunakan oleh negara itu diimport dari China dan terdedah dengan melamin dan asid sianurik.

SUCXes ditubuhkan pada 1999 hasil kerjasama antara Universiti Malaya (UM) dan syarikat analisis berteknologi tinggi antarabangsa, Shimadzu dan Fisher Scientific.

Ia berperanan sebagai pusat latihan, perkhidmatan dan penyelidikan.

1 comments:

Ah Win said...

saya salah sorang forummer dalam susuibu.com

memang banyak manfaat utk 1st time parents mcm anda sekeluarga

~selamat berforum

 

Great Morning ©  Copyright by a m d a n g 8 1 | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks