27 November 2008

Pak Lah Menghalalkan Yoga?

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum wbt...

Pak Lah dipetik sebagai berkata kepada Bernama:

"Saya ingin tegaskan bahawa amalan fizikal tanpa sebarang unsur-unsur pemujaan boleh diteruskan, ertinya tidak diharamkan. Saya percaya umat Islam tidak mudah untuk disyirikkan".

Pak Lah juga berkata bagi umat Islam yang mengamalkan senaman yoga tetapi tidak menggunakan sebarang bentuk mantera, mereka boleh meneruskan aktiviti tersebut kerana ia adalah untuk kebaikan kesihatan mereka.

Oleh itu, Pak Lah meminta semua pihak memahami intipati fatwa yang diumumkan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan berkaitan amalan yoga dan tidak memutarbelitkan fakta sehingga membuat rakyat terkeliru.

Timbul persoalan, apakah Pak Lah ini sebenarnya faham fatwa yang diumumkan Majlis Fatwa Kebangsaan? Jika Pak Lah tidak faham, sebagai ketua negara (walaupun dan nak undur), dia seharusnya bercakap dengan berlapik dalam isu halal dan haram ini.

Sekali imbas jawapan yang diberikan Pak Lah itu adalah yoga boleh terus diamalkan jika tidak disertakan mantera.

Jika melihat kepada Laman Rasmi Jakim (http://www.islam.gov.my) ada tercatat satu kenyataan akhbar berkenaan dengan Fatwa Yoga yang boleh dilihat dari sini. Sidang Akhbar tersebut menyebut:

"Antara perkara yang telah dibincangkan oleh Ahli Majlis Muzakarah Fatwa Kebangsaan yang bersidang pada 22 – 24 Oktober 2008 di Kota Bharu, Kelantan ialah senaman Yoga. Setelah meneliti dan mengkaji hujah-hujah serta pandangan-pandangan yang berkaitan dengan Yoga maka, Ahli Muzakarah berpandangan dan berpendapat bahawa senaman Yoga yang berasal dari masyarakat Hindu sejak sebelum Masihi lagi yang menggabungkan amalan fizikal, unsur-unsur keagamaan, mentera dan pemujaan bagi tujuan tertentu seperti mendapatkan ketenangan dan kemuncaknya, penyatuan diri dengan tuhan atau tujuan-tujuan lain adalah tidak sesuai dan boleh merosakkan akidah seorang muslim.

Oleh itu, Ahli Muzakarah juga bersetuju dan memutuskan apa jua jenis atau bentuk amalan yang mengandungi unsur-unsur tersebut di atas adalah dilarang dan bertentangan dengan syariat Islam. Sementara pergerakan amalan fizikal tanpa unsur-unsur di atas yang dilakukan pada zahirnya tidaklah menjadi kesalahan. Namun demikian, masyarakat Islam dingatkan wajib berhati-hati dan berwaspada dari perkara-perkara yang boleh menghakis akidah seseorang muslim.

Seperti yang kita sedia maklum, perkara-perkara yang boleh menghakis akidah boleh berlaku dengan sebab-sebab berikut:

(1) kepercayaan atau keyakinan di hati.
(2) menerusi perkataan atau pengakuan dengan lidah.
(3) perbuatan.

Memandangkan terdapat dua elemen tersebut dalam amalan yoga, maka umat Islam wajib memelihara akidah mereka dari terhakis.

Sekali pandang, maksud kenyataan media di atas dengan pendapat Pak Lah adalah sama. Namun, bilamana melihat kepada versi English kenyataan tersebut, ianya lebih jelas dan mungkin lebih memberi kefahaman.

The Fatwas of Religious Council in Islamic affairs which took place on 22-24, 2008 in Kota Bharu Kelantan included Yoga cases in their agenda. After carefully studied various reports and factual data, the Council unanimously agreed that this ancient India religious teachings, which involves physical and mental exercises, are Hinduism in nature known as wahdat al-wujud philosophy (oneness of existence; the realization of identity between the Self in man, Atman; and the Divine, BRAHMAN: ‘Brahman is all, and Atman is Brahman). It is prohibited (haram) for Muslims to practice it.

The Council unanimously agreed that whatever actions or conceptions imitate the Yoga’s teachings such as to practice the asana yoga or self annihilation (nirvana) is against the Islamic faith. Any physical activities which apparently not Hinduism in nature, are not included in these Fatwas. Anyway, Muslims have to be fully aware in order their religious faith and practices not to be jeopardized. One has to be conscious that one of these three elements can effect Muslim’s faith:

  1. Believe in heart;
  2. Verbal confessions; and
  3. Actions

In view these elements contained in the teachings of yoga, Muslims are advised not to be involved into them so as their faith is not eroded.

Apapun, di penghujung kedua-dua kenyataan itu juga seharusnya dilihat bilamana menasihatkan Umat Islam agar menjauhi dari perbuatan yang boleh menghakis akidah.

Wallahua'lam.

p/s: Boleh baca juga artikel ini untuk lebih memahami di mana perlu dijauhi yoga ini. Maaf, artikel itu dicopy paste tanpa edit/ susun semula. Jadi sedikit berterabur dan mungkin tidak sedap di baca. Apapun, utamakan isinya.

0 comments:

 

Great Morning ©  Copyright by a m d a n g 8 1 | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks