25 November 2008

Harga Minyak: Kenapa berdolak dalik?

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum wbt...

"Kerajaan semacam Along!" Kata Mahfuz Omar apabila mengulas harga minyak yang dijual RM2 sedangkan harga sepatutnya RM1.62.

RM1.62 adalah harga tanpa subsidi Kerajaan. Sekiranya kerajaan memberikan subsidi RM0.30 seliter sebagaimana dijanjikan sebelum ini harga minyak berada pada RM1.32 sahaja. RM0.30 adalah subsidi yang disebut dan diulang oleh Pak Lah, Najib dan Shahrir Samad.

RM0.30 itu juga sebelum ini selalu diulang dan diingatkan kepada rakyat betapa baiknya kerajaan sehingga sanggup memberi subsidi kepada rakyat. RM0.30 selalu disebut supaya setiap kali rakyat mengisi minyak, rakyat akan berterima kasih kepada kerajaan atas RM0.30 yang disubsidikan itu.

Apa sudah jadi dengan RM0.30 yang dijanjikan itu? Agaknya ke mana duit subsidi itu dilarikan?

Teringat pula ketika Pak Lah menaikkan minyak suatu ketika dahulu. Kata Pak Lah nak kurangkan subsidi kerana mahu meningkatkan pengangkutan awam. Sehingga hari ini tidak nampak suatu perubahan ketara pada pengangkutan awam.

Aku kira kerajaan BN sepatutnya menggunakan peluang harga minyak turun ini untuk meringankan beban rakyat. Turunkan harga minyak ke paras sepatutnya. Rakyat bawahan akan terasa nikmat itu. Apatah lagi kini adalah musim cuti sekolah. Tentu Cuti-Cuti Malaysia akan lebih meriah.

Wallahua'lam.

p/s: Kat mana la aku nak sambut ulangtahun perkahwinan pertama aku ek?


0 comments:

 

Great Morning ©  Copyright by a m d a n g 8 1 | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks