11 September 2007

Kronologi Keganasan Polis Di Batu Buruk

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum wbt...

Mungkin sebahagian daripada kita ingin mengetahui bagaimana peristiwa hitam polis yang sepatut mengawal keamanan menggunakan pistol yang dimiliki untuk menembak orang awan bukan satu malah 4 das tembakan pada 8 September 2007.

Polis berkenaan pula memakai pakai seperti orang awam.. apakah haknya menembak sesuka hati. Media massa tidak pun menyebut perkara ini, malah Pendana Menteri bodoh kita yang selalu tidur (Tun selaku kata..) membuat ulasan seperti dalam mimpi.


8 SEPT 2007

12.00 tengahari Petugas ceramah dirikan pentas

5.00 petang Polis arahkan rombak pentas, Polis minta kad pengenalan petugas2 parti

8.00 malam FRU masuk dan mula arahkan bersurai

9.30 malam Polis arahkan tahan orang ramai yang tidak mahu bersurai di sekitar Stesen ESSO.9.40 malam Dato’ Pesuruhjaya dan lain2 penceramah tiba berhampiran Warong Pak Maidin. Polis pakaian preman cuba menghalang petugas keselamatan yang mengiringi penceramah menjalankan tugas dengan menarik baju. Salah seorang polis preman keluarkan pistol dan menuju ke arah petugas keselamatan lalu mengugut untuk tangkap petugas keselamatan. Polis tidak izinkan masuk ke jalan terbabit.

10.00 malam Orang ramai berkumpul di jalan utama di simpang masuk ke Masjid Batu Buruk.

10.30 malam FRU mula menembak water canon dan gas pemedih mata di kawasan antara ESSO dan Masjid Batu Buruk kira-kira lebih kurang 0.8 km dari tempat pentas didirikan.

Tembakan pertama ke arah orang ramai yang berkumpul di jalan ke Masjid Batu Buruk.

Tembakan water canon dan gas pemedih mata berterusan sehingga jam 1.30 pagi. 12.00 malam

Salah seorang Polis preman cuba menyelinap masuk dalam kumpulan orang ramai membuat provokasi dan dipercayai mengeluarkan pistol lalu menembak ke orang awan dan mengena dada Suwandi Abd Ghani (Binjai Rendah) menyebabkan kecedaraan parah.

Seorang lagi terkena percikan daripada beberapa tembakan dan tercedera di leher. Kedua2nya dikejarkan ke hospital.

9 Sept 2007

1.10 pagi FRU mula berundur sambil menembak water canon dan gas pemedih mata. Orang ramai maju ke hadapan sambil menghalau FRU dan polis.1.30 pagi FRU dan polis berundur sepenuhnya. Kerosakan harta awam seperti Lampu Trafik, Pasu Bunga Besar MPKT, Signboard Besar Idris Jusoh, dan membakar kon dan alat penghadang jalan di tengah2 jalanraya dilakukan oleh mereka yang tidak dikenali. Orang ramai terus kekal di jalanraya berhampiran selekoh masijd Batu Buruk dengan mengadakan sekatan jalanraya sehingga berlarutan jam 2.30 pagi, baru bersurai.

3.00 ptg- Semua tahanan di bawa ke Mahkamah.

3.30 ptg- Mangsa Pertama yang ditembak dibawa ke HUSM Kubang Kerian, Kelantan.

6.00 ptg- Mangsa pertama tiba di HUSM dan disambut oleh Dewan Pemuda PAS Kubang Kerian yang diketuai oleh YB Ustaz Baihaki Atiqullah.

6.35 Ptg - Mangsa pertama yang ditahan polis dibebaskan dengan ikat jamin.

8.00 Mlm- Semua 17 mangsa tahanan dibebaskan, kecuali 5 orang direman ( termasuk 2 orang yang ditembak dengan peluru hidup)

9.15 mlm- Mangsa tembakan pertama di HUSM, dikunjungi Oleh Tuan Guru Datuk Nik Aziz Nik Mat, Tuan Guru Hj Abd Hadi Awang, Datuk Dr Haron Din serta beberapa exco Kelantan.9.45mlm - Mangsa tembakan pertama dimasukkan ke bilik bedah untuk mengelurakan peluru hidup dibahu beliau.

SENARAI MANGSA KEGANASAN POLIS

1) Suwandi Abd Ghani (No KP 691220 11 52013495)
Pekan Binjai Rendah21400 Marang.
AJK Pemuda Marang
Ditembak di bahu dan peluru masuk ke paru-paru oleh polis preman

2) Muhamad Azman bin Aziz
249 A Kg Masjid Hj KadirPasir Panjang (No KP 861010-46-5157)
Pemuda Pasir Panjang
Terkena percikan tembakan polis preman

3) Ahmad Badarul Imsham bin Muhammad
Kena pukul, cedera di kepala

4) Abdul Razak Ismail - Pembantu Pejabat di Markaz Tarbiyyah Kuala Terengganu
Cedera di kepala

5) 17 orang kena tahan termasuk Abd Razak Ismail

No comments: