12 April 2009

Pemuda UMNO Thailand Bantah Najib sebagai PM?

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum wbt...

Ini berita dari Malaysiakini. Tapi aku nak sedapkan tajuknya. Tapi bolehlah dibuat fikir-fikir. Heheheh.

Sidang Asean dibatal, Najib selamat
.

Kerajaan Thailand mengumumkan pembatalan Sidang Kemuncak Asean ke-14 dan Perdana Menteri Thailand pula mengisytiharkan perintah darurat ke atas Pattaya dan Chonburi.

Sebelum itu, beratus-ratus penunjuk perasaan merempuh masuk ke pekarangan Dewan Pameran dan Konvensyen Pattaya dalam usaha mengganggu Sidang Kemuncak Asean ke-14 dan sidang kemuncak berkaitan.

najib in pattaya thailand asean summit 10409Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang sedang menghadiri Sidang Kemuncak Asean ke-14 selamat walaupun hotel penginapannya Royal Cliff Grand Hotel dan Spa di Pattaya cuba diserbu masuk oleh perusuh anti-kerajaan Thailand kira-kira jam 1 tengah hari ini waktu Thailand.

Bagaimanapun, para perusuh itu telah meninggalkan tempat itu setengah jam kemudian setelah mengadakan rundingan dengan pasukan keselamatan.

Hotel itu, yang terletak berhadapan tempat mesyuarat Sidang Kemuncak Asean, Dewan Pameran dan Konvensyen Pattaya (Peach) juga turut menempatkan pemimpin negara Asean yang lain termasuk Perdana Menteri Thailand Abhisit Vejjajiva, lapor Bernama.

Beberapa helikopter kelihatan berlegar-legar di ruang udara hotel itu.

Thai protesters storm Asean summit in Pattaya, ThailandBerikutan kejadian itu, jurucakap kerajaan Thailand mengumumkan pembatalan Sidang Kemuncak itu dan Perdana Menteri Thailand pula mengisytiharkan perintah darurat ke atas Pattaya dan Chonburi.

Sidang Kemuncak Asean dengan enam rakan dialognya yang sepatutnya bermula pagi ini telah ditangguhkan selepas penunjuk perasaan anti-kerajaan menghalang semua laluan ke tempat mesyuarat dan bertempur dengan penyokong pro-kerajaan.

Antara sidang kemuncak yang dijadual bermula pagi ini ialah Sidang Kemuncak Asean+China yang telah ditangguhkan apabila Perdana Menteri China Wen Jiabao tidak dapat memasuki tempat mesyuarat di Dewan Pameran dan Konvensyen Pattaya itu.

asean summit protesters 110409Adalah difahamkan bahawa anggota delegasi China, yang tinggal di hotel Dusit Thani beberapa kilometer dari situ, enggan bergerak ke tempat mesyuarat walaupun pegawai kerajaan Thailand termasuk Datuk Bandar Pattaya Ittipol Kumpleum, yang menawarkan untuk membawa mereka dengan helikopter atau dengan bot di pusat peranginan tepi pantai itu.

Mengikut jadual awalnya, selain Sidang Kemuncak Asean + China, 10 anggota kumpulan Asean juga dijadual menghadiri sidang kemuncak dengan Korea Selatan, Jepun dan India, Sabtu manakala Sidang Kemuncak Asia Timur Keempat, yang juga termasuk Australia dan New Zealand, telah dijadualkan pada Ahad.

Sementara itu, perintah darurat ditarik balik malam ini selepas pemimpin negara Asean,termasuk perdana menteri Malaysia, berlepas pulang dan penunjuk perasaan pula telah beredar.

Manakala, Najib selamat tiba di tanahair selepas memendekkan lawatannya ke Pattaya, Thailand, ekoran pembatalan Sidang Kemuncak Asean ke-14 serta sidang kemuncak berkaitan.

Pesawat yang membawa rombongan Perdana Menteri mendarat di Pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia Subang kira-kira pukul 7.30 malam setelah berlepas dari Lapangan Terbang Utapao.

p/s: Jangan marah Pak Jib. Nanti kena jual!

1 comment:

Unknown said...

Tengoklah apa yang berlaku di negara jiran. Inilah kuasa rakyat yang tidak mahukan pemimpin korup. Harap kejadian ini diambil iktibar oleh pemimpin negara kita agar rakyat kita tidak bangkit menentang kerana kegagalan pemimpin menerajui negara dengan bersih. Nauzubillahh....