02 February 2010

Gaji Naik:Kerana Ada Anggota Mabuk dan Tidak Solat?

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum wbt...

Berita sebelumnya: Tidak Pernah Solat, Minum Arak

KUALA LUMPUR 1 Feb. – Kerajaan akan mengumumkan kadar baru gaji dan elaun anggota polis berpangkat sarjan ke atas, yang mampu meningkatkan taraf hidup anggota pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Pengumuman mengenainya dijangka dibuat Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein esok.

Melalui skim gaji dan elaun baru tersebut, pegawai polis berpangkat inspektor dijangka menerima gaji bulanan lebih RM3,000 manakala sarjan pula bakal menikmati imbuhan lebih RM2,000 sebulan.

Kenaikan terbesar melibatkan inspektor baru yang akan menerima gaji permulaan RM2,060 berbanding RM1,492 sebelum ini, di samping kenaikan beberapa imbuhan lain seperti elaun rumah dan elaun sara hidup.

Pemegang diploma dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) juga dibenarkan menyertai PDRM dengan pangkat sarjan dan akan menikmati gaji permulaan RM1,500. Gaji pangkat sarjan sebelum ini ialah RM890.

Peningkatan itu berkuat kuasa pada 1 Januari 2009. Dengan pengumuman kenaikan itu, kesemua anggota dan pegawai terlibat bakal mendapat ‘durian runtuh’ melalui bayaran tunggakan bermula tarikh tersebut.

Hishammuddin ketika dihubungi Utusan Malaysia hari ini berkata, beliau akan membuat kenyataan mengenai perkara itu esok.

Sebuah akhbar berbahasa Inggeris hari ini melaporkan, anggota polis berpangkat sarjan, inspektor dan pegawai kanan akan menerima kadar gaji dan elaun yang tinggi melalui skim gaji baru yang akan diperkenalkan tidak lama lagi.

Laporan itu menyebut, skim gaji baru itu telah diluluskan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) dan disokong oleh Suruhanjaya Diraja Penambahbaikan Perjalanan Dan Pengurusan PDRM.

Sementara itu, Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan ketika dihubungi tidak menafikan atau menidakkan laporan tersebut sebaliknya enggan memberikan ulasan lanjut.

“Jika apa yang dilaporkan akhbar itu benar, benar lah. Jika tidak benar, maka tidaklah.

“Saya tidak boleh ulas lanjut. Tunggulah sidang akhbar yang akan diadakan.

“Perkara itu (kenaikan gaji dan elaun) masih dalam perbincangan dengan pegawai-pegawai,” katanya.

4 comments:

abu muaz said...

memang gaji polis kena tinggi,kerja pun banyak sekarang nii...kalau ceramah pukul 9 malam , jam 3 petang sudah mula bertugas.Memang wajar tuan.

amdang81 said...

ye tak ye jugak..

Gereja dan Masjid pun polis nak kena jaga. Kot-kot ada yang baling batu sembunyi tangan.

Kem Tentera pun Polis nak kena jaga. Kot-kot ada yang bawa lari enjit Jet.

Tempat simpanan bahan letupan pun Polis nak kena jaga. Kot-kot ada yang nak keluarkan C4.

itu tak campur jaga budak-budak rempit lagi tuu.

Lagipun kalu gaji kecik, ada la alasan nak MAKAN RASUAH. Walhal gaji besar pun belum tentu sbb RASUAH tak ikut gaji, tapi ikut PANGKAT!

su ha said...

selamat bertugas dengan gaji baru.

kapak raja said...

politik yg membusuk!!!!