29 April 2008

*** Outstation****

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum wbt...

Aku ke oversea untuk seminggu. So, blog ni akan senyap la sepanjang aku tak ada. Maaf sebab akhir-akhir ni tak leh nak update. Terlalu sibuk dengan beberapa persiapan yang perlu disegerakan.

Jumpa lagi jika panjang umur. Apapun, maaf atas segala salah dan silap sepanjang anda mengenali dan bersama aku di blog ini. Semoga kalian semua sihat-sihat belaka hendaknya.

Wassalam.

p/s: Ni nak tuju lagu untuk kalian. Buat senam-senam agar sihat.



Nota: Aku tidak pasti sejauh mana irama poco-poco ni sudah diterima oleh dunia. Jangan la tengok saje, bangun la tiru. Hehehe. Kat bawah ni adalah lirik dan step gerakan senaman?/tarian poco-poco ni. Enjoy!!

Poco-Poco

Balenggang pata-pata
Ngana pe goyang pica-pica
Ngana pe bodi poco-poco

Cuma ngana yang kita cinta
Cuma ngana yang kita sayang
Cuma ngana suka biking pusing

Ngana bilang
Kita na sayang
Rasa hati ini malayang
Jau… uh… ci ya … ci ya

Biar kita ngana pe bayang
Biar na biking layang-layang
Cuma ngana yang kita sayang

Poco1Menghadap ke Utara : a, b, c, d.
4d, membuat kita menghadap ke Barat

Menghadap ke Barat : Ulangi a, b, c, d,
4d, membuat kita menghadap ke Selatan

Menghadap ke Selatan : Ulangi a, b, c, d,
4d, membuat kita menghadap ke Timur

Menghadap ke Timur : Ulangi a, b, c, d,
4d, membuat kita menghadap ke Utara

GERAKAN VARIASI 1: Lakukan a, b, c, (k, m), d menghadap U, B, S, T dst.

Poco2

Musik & Lirik (Bahasa Manado): Arie Sapulette
gambar oleh: Irianto Tedja

27 April 2008

Siapa Pengerusi Perhubungan Umno Terengganu?

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum wbt...

Sekali tengok, tiada apa yang pelik dengan banner di atas. Banner ini berada di Simpang Lampu Isyarat Bukit Tunggal, di jalan Jambatan Sultan Mahmud. Seingat aku banner ini terpasang selepas Mat Said mengangkat sumpah sebagai MB Terengganu lagi. Aku tidak pasti berapa banyak banner seumpama ini dipasang.

Jika diperhatikan, banner ini mewakili Umno Terengganu. Perkataan kami sentiasa bersamamu itu dilihat seolah-olah Umno Terengganu menerima pimpinan Pak Lah, Najib dan Mat Said dan sentiasa menyokong mereka. Siapa Mat Said dalam Umno di Terengganu?

Di situlah aku lihat kesilapan besar banner ini. Sepatutnya mereka gunakan gambar Idris Jusoh bagi menggambarkan sokongan mereka pada pimpinan Umno di Terengganu. Idris tetap Pengerusi Perhubungan Umno Terengganu walaupun tidak menjadi MB.

Jika mahu meletakkan gambar Mat Said sekalipun, letak la gambar Idris di sebelah Najib diikuti dengan Mat Said. Namun, perlu juga ditambah lambang negeri atau bendera negeri. Ini bagi menggambarkan Umno Terengganu menerima Mat Said sebagai MB Terengganu. Pada masa yang sama Umno Terengganu dilihat menyokong Pak Lah dan Najib sebagai PM dan TPM.

Bukan apa, nampak sangat wujud puak-puak dalam Umno ni. Buang la yang keruh, ambil la yang jernih. Jom sama-sama kita sepakat minta Royalti Petroleum Terengganu dipulangkan semula.

Tagged: 7 perkara pelik tentang aku?

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum wbt...

Aku biasa gak jenguk beberapa blog peribadi yang menceritakan pasal tagged ni. Pada aku, tagged ni lebih kepada 'taaruf' jer. Ye la kan, tanya soalan-soalan itu ini dan minta kita jawab. Apapun, aku tak tahu sebetulnya rule apa yang digunakan dalam tagged ni.

Ni la pertama kali aku kena tag. Sebelum ini aku biasa senyum je baca kawan-kawan yang kena. Apapun, aku bukanlah minat sangat nak kenakan orang lain lepas ni. Namun, bagi tak mengecewakan si Syed (http://extrablack.artzz.net) yang nampak bersungguh-sungguh, maka aku cuba gak la untuk menjadikan diri aku ni terkena.

7 perkara pelik tentang aku? Aku rasa tak banyak benda pelik tentang aku. Sebab walaupun beras naik harga, aku tetap makan nasi. Apapun, aku cuba gak la.

Pertama
Dulu masa sekolah menengah, duk hostel. Paling tak suka kalu rasa nak kencing sebelum jam 12 malam. Aku ada sedikit rasa seram kalu gi toilet sebelum jam 12 ni. Kalu lepas jam 12 je, tak rasa apa-apapun. Berani jer.

Kedua
Aku suka masak. Cuma aku tak suka masak nasi. Suka masak lauk je. Dan ada sedikit rasa takut untuk masak nasi walaupun menjadi je aku masak. Kalu ada orang lain, aku akan suruh diorang masak nasi dan aku sanggup masak lauk. Kalu aku duk sorang-sorang, aku lebih suka meratah lauk je. Tak pun, buat bubur nasi.

Ketiga
Dalam adik beradik aku, aku je tak ada gelaran khusus sebagai Pak Sedara. Abg Chik jadi Ayah Chik, Abg Dhil jadi Ayah Ngah, EE jadi Pok E, Umar jadi Pok Su Umar. Aku jadi Pok je. Tak ada Pok Amdang ke, Pok Z|dane ke. Huhuhuh.

Keempat
Aku sedikit penakut dengan perempuan lawa. Kalu ada 2 orang perempuan depan aku yang perlu aku berhubung dengan mereka, aku lebih suka menegur atau bercakap dengan yang kurang lawa. So, sesapa yang biasa bercakap dengan aku, atau biasa aku tegur tu perlu sedar diri la yang anda tidak dikategorikan dalam golongan lawa pada aku. Hahahaha.

Erkk. Tapi, untuk isteri tersayang, sayanglah wanita paling lawa dalam dunia selepas Mak. Preity Zinta tu pun jatuh no 3 tau! Sayang sayang sayang ;)

Kelima
Aku tak suka bergambar walaupun suka ambik gambar. Bukti dia, aku bersusah payah mengelak gambar-gambar aku dirakam semasa kawin aritu. Kesannya, bila orang tanya mana gambar kawin, aku cakap tak ada. Huhuhu.

Keenam
Tak suka sikat rambut. Kalu tak nak bagi nampak serabai sangat pun, aku lebih suka guna jari je sikat rambut aku. Teruk ke? Sebab tu aku suka kalu rambut aku pendek je. Kalu gi gunting, biasanya aku suruh fesyen 2-1 je.

Ketujuh
Dulu masa kat hostel, orang lain punya la simpan duit kat tempat-tempat yang tersorok situ sini. Aku lebih rasa selamat simpan duit bawah tikar getah depan pintu masuk dorm. Hehehe. Alhamdulillah seingat aku, tak pernah hilang duit masa kat hostel dulu.

Tu je kot yang aku leh kongsi. Harap aku berjaya menjawab dah ni.

Royalti: Apa Kata Tun Salleh Abas

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum wbt...

Artikel kat bawah ni dari blog Mampat. Aku tak pasti petikan itu diambil dari mana kerana tiada sumber rujukan diberi. Entah-entah, Mampat sendiri bertanyakan soalan itu kepada Tun Salleh.

Aku ternanti-nanti jugak ni, bila la Mampat nak mulakan kempen mereka ini. Aku percaya kempen ini akan disokong oleh segenap lapisan masyarakat melainkan sebahagian mereka yang berkepentingan seperti Deris Jusoh dan sebahagian penderhaka yang menjadi pengikutnya.

Apapun, kita ikuti dulu pandangan Tun Salleh dalam bab royalti ini;

Soalan : Siapakah yang berhak atas royalti minyak ini; Kerajaan Pusat atau Kerajaan Terengganu?

Jawapan : Royalti minyak adalah hak Kerajaan Negeri Terengganu yang mesti dibayar kepada Kerajaan Negeri Terengganu oleh PETRONAS, sebabnya :

a. Seksyen 2 Akta Kemajuan Petroleum 1974 menyatakan bahawa hak kepunyaan petroleum keseluruhannya sama ada di darat atau di laut adalah terserah (vested) kepada PETRONAS dan penyerahan hak kepunyaan ini akan berkuat kuasa apabila surat acara penyerahan telah ditandatangani. Penyerahan ini adalah muktamad, tidak boleh ditarik balik dan kepunyaan itu adalah menjadi hak kepunyaan PETRONAS buat selama-lamanya.

b. Di bawah Seksyen 4, sebagai balasan penyerahan ini, PETRONAS diwajibkan membayar kepada Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan mana-mana negeri yang berkenaan, iaitu negeri di mana petroleum dijumpai dan diusahakan satu jumlah wang sebanyak yang dipersetujui di antara pihak berkenaan.

c. Surat cara penyerahan hak kepunyaan telah dibuat oleh semua negeri di Malaysia, termasuklah negeri Sabah, Sarawak dan Terengganu. Bagi Negeri Terengganu surat acara itu ditandatangani oleh Menteri Besar Negeri Terengganu pada masa itu sebagai mewakili negeri dan oleh Tengku Razaleigh Hamzah, selaku Pengerusi dan Ketua Eksekutif PETRONAS, mewakili PETRONAS. Surat cara penyerahan itu dibuat di Kuala Terengganu pada 22 Mac 1975.

d. Pada hari yang sama dan ditempat yang sama satu perjanjian ditandatangani oleh Menteri Besar Terengganu mewakili Negeri dan oleh Tengku Razaleigh mewakili PETRONAS. Perjanjian ini menetapkan jumlah wang tunai yang mesti dibayar oleh PETRONAS kepada Kerajaan Negeri sebanyak lima peratus daripada nilai petroleum yang didapati di Negeri Terengganu dan dijual oleh PETRONAS atau agen-agen atau kontraktor-kontraktornya. Bayaran ini hendaklah dibuat tiap-tiap enam bulan sekali iaitu sebelum 1 September bagi petroleum yang diperolehi dan dijual dalam tempoh enam bulan yang pertama dan sebelum 1 Mac tahun berikut bagi petroleum yang diusahakan dan dijual dalam tempoh enam bulan yang kedua, iaitu daripada bulan Julai hingga bulan Disember. Adalah diingatkan bahawa bayaran wang tunai itu tidak diberi nama apa-apa sama ada royalti atau bayaran ihsan.

e. Pada 16 September 1987 PETRONAS memberi nama bayaran wang tunai ini sebagai bayaran royalti. Ini jelas disebut dalam surat Tan Sri Abdullah Salleh selaku Presiden PETRONAS kepada Dato’ Seri Amar Diraja, Menteri Besar Terengganu. Surat ini merakamkan persetujuan di antara PETRONAS dengan Negeri Terengganu tentang bagaimanakah lima peratus royalti itu dikira atau dihitung. Tajuk surat ini ialah:

Computation of royalty payment to the Government of The State Of Terengganu by PETRONAS for the production of petroleum. (Penghitungan bayaran royalti kepada Kerajaan Negeri Terengganu oleh PETRONAS kerana pengeluaran petroleum).

Kesimpulannya ialah bayaran wang tunai itu ialah PETRONAS sebagai balasan menerima hak kepunyaan petroleum daripada Kerajaan Negeri terenganu. Bayarannya itu bukan satu bayaran ihsan sebagai belas kasihan atau murah hati PETRONAS. Bayaran itu diwajibkan apabila petroleum diperolehi di darat ataupun di laut Negeri Terengganu dan dijual.

Sekiranya petroleum diperolehi dinegeri-negeri lain, seperti Pahang,Johor,kelantan dan sebagainya negeri-negeri itu berhak kepada bayaran tersebut kerana tiap-tiap buah negeri ada membuat surat cara penyerahan hak kepunyaan dan juga menandatangani perjanjian lima peratus bayaran wang tunai.

Tetapi Allah Yang Maha Kuasa dan Amat Pemurah Lagi Amat Penyayang telah memberi berkat kepada Negeri Terengganu. Di laut negeri lain petroleum tidak dijumpai, tetapi di laut negeri Terengganu petroleum dijumpai. Yang demikian, negeri negeri Terengganu ialah sebuah negeri yang berkenaan sebagaimana negeri Sabah dan Sarawak. Satu kesimpulan lain ialah bayaran wang tunai ini ialah bayaran royalti kerana mengikut undang-undang, khususnya amalan perniagaan (Commercial Usage) royalti itu ialah satu bayaran yang wajib dibuat oleh penerima hak kepunyaan kepada tuannya yang menyerahkan hak kepunyaan itu.

Syarikat-syarikat minyak menggunakan perkataan royalti kepada bayaran mereka buat sebagai balasan kepada mana-mana concession yang mereka dapat. Bayaran royalti setakat lima peratus itu adalah hak Kerajaan Terengganu dan rakyat Negeri Terengganu dan PETRONAS wajib membayarnya. Hak kerajaan Terengganu tidak boleh diganggu dan dibolot oleh Kerajaan Pusat.

24 April 2008

Spin machine spinning out of control

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum wbt...

Posted by Raja Petra. Artikel asal dari sini. Klik.

The Agong is not the only victim of this spin machine. There is a book called ‘100 DALIL MENGAPA NAJIB TAK BOLEH JADI PM’ that Malaysia Today has received from an anonymous source.

THE CORRIDORS OF POWER

Raja Petra Kamarudin

‘Malaysia’s Exim Bank: A Morass of Bad Loans’ said Asia Sentinel, an online newspaper. The Asia Sentinel report went on to say:

Bank Negara sits on a report that a government-owned bank has lost millions on loans to politicians and royalty

An explosive auditor’s report on the government-owned Malaysia Export-Import Bank that details tens of millions of dollars in politically tinged nonperforming loans and possible illegalities has been hidden away in a central bank file for more than four years without being acted upon.

The report, by auditors from Bank Negara Malaysia, the country’s central bank, probes borrowers closely tied to the United Malays National Organisation, the leading party in the country’s ruling coalition, as well as companies tied to the Sultan of Terengganu, the current Malaysian king. The report into the bank’s lending activities details inadequate risk management on projects amounting to RM116 million (US$37 million).

Among other shortcomings, according to the Bank Negara report, was a RM13 million (US$4.13 million at today’s exchange rate) loan to companies related to BTM Resources Group Bhd ‑ Besut Tsuda Wood Products Sdn Bhd, Besut Tsuda Industries Sdn Bhd and Gimzan Plywood Sdn Bhd. The name of Besut Tsuda Wood was earlier changed from Mizan Timber Industries Sdn Bhd to BTM Timber Industries Sdn Bhd.

Mizan Zainal Abidin is the name of the current Malaysian king. Sources within the Exim Bank and other Malaysian financial industry sources say the group is headed by Mizan, who is also the Sultan of Terengganu.

Besut Tsuda Wood Products, according to the Bank Negara audit report, “suffered repeated losses, tight liquidity and was technically insolvent" and "appeared less efficient than the market because its competitors were making profit despite lower sales." The report described the firm as a "loss making company, (that) resulted to declining shareholders funds."

(http://asiasentinel.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1162&Itemid=32 )

*************************************************

The Asia Sentinel report certainly looks bad for Malaysia’s Agong if you do not know the real story behind this whole thing. It makes one wonder who is behind this ‘leaked information’ and whether it was done to intentionally embarrass the Agong as punishment for throwing a spanner in the works. Last month, the Agong rejected Umno’s choice of Terengganu Menteri Besar and it is an open secret that His Majesty’s displeasure resulted from the siphoning out of RM1 billion a year in oil royalty since 2000.

It all started in November 1999 when the opposition kicked Umno out of Terengganu. A few months later, the federal government cancelled the 5% oil royalty that the state had been enjoying for more than two decades. They then handed the money over to Idris Jusoh, the Umno state chief, to manage. To circumvent the law, they reclassified the oil royalty as wang ehsan.

In the first place, Terengganu should have been allowed to retain 100% of the oil revenue under the terms of the Federation Agreement which stipulates that all state resources belong to the state. However, in 1974, they passed the Petroleum Development Act, which allowed the federal government to ‘rampas’ the state’s oil resources and nationalise it. This in itself was a breach of the Federation Agreement. The federal government then gave back 5% of this revenue to the state in the form of ‘royalty’. But in 2000 even this was rampas from the state when it fell to the opposition.

The misappropriation of this wang ehsan and how Idris Jusoh, Patrick Lim, Wan Farid, and their friends in Umno, siphoned out the money through various projects such as the Monsoon Cup is well-documented and has been discussed in great length in this same column so we do not need to repeat the details here. Suffice to say that The Agong saw more than RM7 billion of Terengganu’s money, from more than RM150 billion that the federal government pumped out of the ground since 2000, disappear and His Majesty decided that enough is enough.

The new Menteri Besar, who was handpicked by His Majesty, has now demanded that the RM1 billion a year be paid direct to the state and that it should no longer be handed over Idris Jusoh, Patrick Lim, Wan Farid, and his gang of thieves. And this has upset Umno who now wants to hit back at The Agong. And this was why the ‘secret’ about the EXIM Bank was leaked. Of course, those who do not know what is going on behind the scenes would quickly jump to the conclusion that The Agong is a slimeball just like all those others who have been robbing this country blind. But there is certainly more than meets the eye as far as this case is concerned.

Mizan Sawmill was a company set up more than 35 years ago by the then Menteri Besar, Wan Mokhtar Ahmad, and his business partners, Dato Yong, Dato Azhar and Dato Yusoff. Dato Yong was a gangster who had been banished to Terengganu under the Prevention of Crime Ordinance (PCO). Dato Azhar later became the Terengganu State Secretary while Dato Yusof was the then Sultan of Terengganu’s Private Secretary. The Sultan then was the present Agong’s grandfather.

The present Agong was still in primary school and not at all involved in the business of these very notorious plunderers infamously known as ‘The Gang of Four’. Even back then the Terengganu Malay Chamber of Commerce was very upset with how ‘The Gang of Four’ raped and plundered the state’s resources but no one could do anything about it since the four were the Menteri Besar, a Chinese gangster, the State Secretary and the Sultan’s Private Secretary.

About 25 years ago, the Terengganu Malay Chambers of Commerce raised the matter with the Parliament Back Benchers’ Club (BBC) Chairman, Shahidan Kassim, who then brought it to the attention of the Deputy Prime Minister, Ghaffar Baba. There was a huge brouhaha, which made the front pages of the mainstream newspapers, in particular the Malay language newspapers, but because of the Constitutional Crisis that had just blown up, they decided to play up the issue and slant it as if it was the Sultan himself who was behind all this.

Mizan Sawmill then applied for huge tracts of forestry land in the Kenyir Lake under the guise of ‘tourism’ project. But what they really wanted to do was to cut down the trees, not to embark on any tourism project, and no one dared take any action to stop them, mainly because of the powerful people behind the company. This upset many members of the Terengganu Royal Family, the present Agong included, but then Umno and not the palace called the shots -- and in the 1980s, at the height of the Constituational Crisis, who dared challenge Umno? Even the palace kept mum lest they incur the wrath of the Umno warlords and kingpins.

Besut Tsuda, the company that was mentioned in the Asia Sentinel report, was a joint venture between Japanese interests and the Terengganu State Economic Development Corporation (SEC). This was set up about 35 years ago and was the cashcow to siphon out money to fill up Umno’s war chest. The head of Besut Tsuda was an Umno man appointed by the Menteri Besar. Besut Tsuda and Mizan were two separate entities. Besut Tsuda was for purposes of financing Umno Terengganu while Mizan was for the personal coffers of the Umno Menteri Besar of Terengganu.

Both these companies that were set up 35 years ago by those who walk in the Terengganu corridors of power when the Agong was still in primary school are now being linked to The Agong. This is clearly a spin machine that is spinning out of control. Maybe they think that this ‘revelation’ will frighten The Agong and will probably make His Majesty ease up on the demand that the RM1 billion a year wang ehsan be taken back from Umno and handed over to the state as what had been decided by Parliament in 1974.

The Agong is not the only victim of this spin machine. There is a book called ‘100 DALIL MENGAPA NAJIB TAK BOLEH JADI PM’ that Malaysia Today has received from an anonymous source. Of course, the party that gave us this book wants Malaysia Today to publish it, maybe a dalil a day for 100 days. We are still studying the contents of this book to assess whether the 100 dalils are mere innuendoes and insinuations or are really points of substance. No, contrary to what the government says, Malaysia Today does not publish innuendoes and insinuations.

Those close to the Deputy Prime Minister are not being spared either. Malaysia Today was given the name of the ex-Minister who has been accused of molesting the cigar girl in the Havana Club in a five-start hotel in KL Sentral. Malaysia Today’s initial investigation points to a smearing campaign aimed at bringing down all those close to the Deputy Prime Minister and it seems the incident has been denied by the girl concerned.

On Sunday, Najib sealed a secret pact with Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi. Yes, Najib has thrown his forces behind Abdullah and has sworn to sink or swim with his boss. This has riled the Team B forces and they now want Najib and his boys brought down as fast as possible so that Abdullah can be isolated and brought down as well in due time. And this is probably the reason for the smear campaign that suddenly intensified the last few days.

Hmm…everyone is trying to bring down everyone so maybe we should just sit back and watch who is going to be the last man standing. Then, maybe, we can leisurely stroll in and pick up the pieces, if there is anything left to pick up after this.

21 April 2008

Apa kata Akhil Hay pasal Royalti Minyak Terengganu?

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum wbt...

Jom nyanyi sama-sama.

20 April 2008

Kembalikan Royalti: Aku setuju dengan Mat Said

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum wbt...

Ahmad Said Minta Kerajaan Pusat Serah Kembali Royalti Minyak

KUALA TERENGGANU, 20 April (Bernama) -- Menteri Besar Terengganu Datuk Ahmad Said meminta Kerajaan Persekutuan supaya menyerahkan kembali pengurusan wang royalti minyak atau yang dikenali sebagai Dana Khas Kerajaan Persekutuan (DKKP) kepada kerajaan negeri.

Beliau berkata sudah tiba masanya wang royalti minyak sebanyak lima peratus, yang ditarik balik semasa PAS memerintah Terengganu pada tahun 2000 dan kemudiannya digantikan dengan DKKP, diserahkan sepenuhnya kepada kerajaan negeri bagi membolehkan lebih banyak projek pembangunan dijalankan untuk rakyat di negeri ini.

"Kita berharap bahawa kalau boleh Kerajaan Pusat kembalikan royalti itu, kita cakap terus teranglah...tidak boleh selindung lagi. Kita mengharapkan duit (royalti) dapat kepada kita," katanya ketika ditemui pemberita di sini hari ini.

Selepas PAS mengambil alih pemerintahan di Terengganu apabila memenangi pilihan raya umum 1999, Kementerian Kewangan pada 5 Sept 2000 mengumumkan menggantikan bayaran royalti sebanyak lima peratus kepada kerajaan Terengganu dengan program wang ehsan yang disalurkan terus kepada rakyat menerusi projek pembangunan, dan tidak lagi disalurkan melalui kerajaan negeri.

Mengulas lanjut Ahmad berkata, sejak DKKP diperkenalkan semua projek yang menggunakan dana itu disalurkan terus kepada kementerian yang melaksanakannya tanpa merujuk kepada kerajaan negeri menyebabkan banyak projek yang dilaksanakan gagal memberi impak kerana tidak mengambil kira keperluan rakyat.

"Ada projek yang kita rancang... kita akui. Tetapi ada projek yang kita tidak rancang. Tiba-tiba sahaja kita dengar ada projek yang kita dapat.

Buat jalan dalam hutan dengan kos hingga RM50 juta hingga RM60 juta. Kita hanya mengetahui tentang projek itu apabila ia mempunyai masalah seperti tanah ditarik balik dan sebagainya.

"Ini yang menjadi masalah... sebab terlalu banyak pihak yang menguruskan wang royalti kerana ia adalah wang ehsan. Mereka menggunakan wang kita, jadi apabila kementerian yang buat ia adalah berasaskan kepentingan kementerian semata-mata tanpa mengambil kira perasaan dan kehendak rakyat Terengganu.

"Ini menimbulkan masalah kepada kerajaan negeri. Saya cakap terus terang ada sesetengah projek yang saya sendiri secara peribadi tidak berpuas hati kerana dengan kos yang tinggi, tidak memberi keutamaan kepada rakyat sebaliknya orang lain tentukan bukan kita, sedangkan kita tuan rumah," katanya.

Ahmad berkata jika Kerajaan Pusat menyerahkan kembali hak pengurusan DKKP, ia akan memudahkan kerajaan Terengganu membuat perancangan tentang projek pembangunan yang hendak dilaksanakan berbanding keadaan sekarang yang memerlukan permohonan dikemukakan terlebih dahulu.

Katanya kerajaan negeri mempunyai keutamaan sendiri dalam menentukan projek yang harus dilaksanakan terlebih dahulu dan jika wang itu ada pada kerajaan negeri, bajet dan perancangan akan menjadi lebih mudah. - BERNAMA
--------------------------------------------------------------------
Aku merasakan sudah tiba masanya Royalti dipulangkan kepada rakyat Terengganu. Selama ini terlalu banyak penipuan dan pembaziran yang dilakukan UMNO / BN dengan Wang Ehsan itu.

Tali Pinggang Keledar Belakang: Wajarkah?

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum wbt...

Isunya keselamatan. Pakai tali pinggang untuk keselamatan. Penggunaan tali pinggang keledar bagi penumpang belakang kenderaan itu dikatakan mampu mencegah 350 kematian setahun mengikut statistik polis. Perkara ini disebut oleh Ketua Pengarah JKJR Datuk Suret Singh.

Bagi rakyat, isunya amat berlainan sama sekali. Tali pinggang keledar belakang bermakna mengurangkan penumpang. Jika dulu satu keluarga sejumlah 8 beradik boleh menaiki sebuah kereta, bermakna sekarang ianya akan menjadi satu kesalahan. Amalan meriba adik beradik mungkin tidak berlaku lagi.

Rata-rata rakyat Malaysia memiliki ahli keluarga yang ramai. 5 atau 6 orang anak itu perkara biasa. Bahkan sesetengah tempat, 8 hingga 10 pun masih biasa. Jika 5 anak, dicampur dengan bapa yang memandu dan ibu disebelah, maka sudah menjadi 7.

Jika penggunaan tali pinggang belakang dikuatkuasakan, sudah tentu paling sesuai dan relevan hanya 5 pengguna. 1 pemandu dan 4 penumpang. Jika anak kecil, mungkin sesuai diriba. Tapi, bagaimana jika semuanya sekitar sekolah rendah dan sekolah menengah. Tentu berdepan dengan kesukaran dan bermasalah. Apatah lagi jika ianya satu perjalanan yang penting seperti balik kampung dan sebagainya.

Avanza, kenderaan MPV mungkin boleh dilihat sebagai satu penyelesaian kepada masalah ini. Namun, berapa ramai rakyat Malaysia mampu menggunakan kenderaan ini. Rata-rata masih selesa menggunakan Kancil dan Kelisa. Mudah menyelinap, harga murah dan minyak kecil. Pendek kata, itu sahaja yang termampu.

Aku amat berharap penguatkuasaan ini tidak berlaku. Pendidikan keselamatan itu yang penting. Namun, soal tidak menyusahkan rakyat perlu diambil kira. Jangan sampai rakyat melihat semuanya tidak kena dengan pentadbiran yang ada.

Wallahua'lam

Taman Tamadun Islam: Apa Khabarnya Sekarang?

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum wbt...

Semalam merupakan kali pertama aku menjejakkan kaki ke Taman Tamadun Islam (TTI), Pulau Wan Man, Kuala Terengganu. Di TTI inilah terletaknya Masjid Kristal yang belanjanya menelan juta-juta, namun kapasitinya muatannya hanya mampu menampung 800 jemaah sahaja dalam satu-satu masa. Masjid ini juga tidak diwartakan bagi menunaikan Solat Jumaat. Sebabnya, masjid itu dibina di sebuah pulau yang tiada penghuninya.

TTI dirasmikan awal Februari 2008 oleh Pak Lah. Perasmiannya dibuat sempena Perkampungan Hadhari 2008 Terengganu. Beberapa hari berikutnya pula Tuanku Sultan Mizan merasmikan Masjid Kristal. Ini turut menjadi isu bilamana Tuanku Mizan yang merupakan YDP Agong merasmikan Masjid Kristal yang hanya menjadi sebahagian TTI. Beberapa sumber mengatakan isu ini turut menjadi kemurkaan Tuanku kepada Deris Jusoh.

Sebahagian kerja-kerja penyiapan yang dijalankan.

Ketika tiba di jalan masuk, aku sedikit tergamam. Sudah dirasmikan 2 bulan yang sudah, namun sebenarnya ianya masih belum siap sepenuhnya. Walaupun secara keseluruhan binaan monumen yang dibina hampir siap sepenuhnya, namun landskap dan susun atur bangunan masih dilihat jauh dari siap. Aku kira memakan masa 2 atau 3 bulan lagi.

Rumah pekerja jelas kelihatan di sebelah kanan jalan masuk. Kebanyakannya pekerja asing. Padanlah Mat Said marahkan MB sebelumnya dengan cuba memastikan pekerja tempatan mestilah 60% melebihi pekerja luar bagi projek-projek selepas ini.

Ketika aku tiba, jam menunjukkan sekitar pukul 6 petang. Kelihatan kira-kira 10 - 15 buah kereta berada di tapak parking masjid. Aku terus ke Masjid Kristal. Walaupun pengunjung yang hadir tidak sampai 100 orang dalam satu-satu masa, namun pengunjung tidak putus-putus silih berganti. Pada aku, agak kurang sambutan jika pelaburan yang dibelanjakan membina masjid itu berbanding jumlah yang hadir. Mungkin kerana belum siap sepenuhnya.

Notis larangan bagi mereka yang tidak menutup aurat

Masuk sahaja perkarangan masjid, terpampang satu notis yang melarang pelawat yang tidak menutup aurat memasuki kawasan masjid. Aku lihat notis terbabit agak jauh dari pengawal yang sedang berbual sesama mereka. Aku cuba mengintai-ngintai jubah untuk pelawat sepertimana disediakan di masjid-masjid yang biasa dikunjungi pelancong. Namun, tidak pula kelihatan.

Seorang sahabat yang bersama-sama mengunjungi masjid berkenaan sempat merakam beberapa individu termasuk pelancong yang tidak menutup aurat dengan sempurna (aku ambik klasifikasi tudung je) berada dalam perkarangan masjid.

Semoga roh masjid ini meresapi jiwa mereka untuk berubah

Tanpa menghiraukan larangan, selamba melangkah masuk.

Mat dan Minah Saleh ni mungkin tidak faham Bahasa Melayu

Penjaga masjid langsung tidak memberi kerjasama kepada pengunjung.

Sedang kami mengambil gambar-gambar pemandangan, aku ditegur seorang makcik. "Ada nampak ke gambar jin tu?"

Aku senyum. Kemudian aku menjelaskan kisah Video Jin Masjid Kristal itu kepada makcik tersebut. Aku jelaskan yang gambar tersebut dirakam tanpa sengaja dan bla, bla, bla. Anak dia yang manis tersenyum je di belakang makcik tu. Rupa-rupanya makcik itu datang dari Kuantan kerana mengikut suaminya yang berkursus di Terengganu.

Dalam hati aku, "Ada juga yang datang kerana mahu melihat Jin Masjid Kristal." Macam-macam manusia ni.

Sebelum pulang, aku sempat ke tandas. Walaupun pengunjung tidak ramai, tetapi tandas sedikit berbau hancing. Penarik flush tandas juga aku lihat ada yang sudah rosak. Jika 1 mungkin masih baru berlaku. Tapi bila melihat 2 pam yang sudah tidak boleh dimanfaatkan, aku sedap-sedap hati je mengatakan ianya sudah agak lama tidak diselenggarakan.

Sedikit kerosakan telah berlaku pada binaan masjid.

Aku meneruskan lawatan pertama kali semalam dengan memasuki ruang solat. Lawa. Mengikut maklumat, masjid ini direka tanpa menggunakan kipas atau aircond. Penyejukan dilakukan dengan sistem angin yang dibawa masuk dari bawah masjid. Namun, semalam ada je kipas tiang beberapa unit dalam masjid. Mungkin digunakan untuk penggunaan masjid yang tidak menyeluruh. Jika ada acara rasmi dan penggunaan secara menyeluruh, mungkin sistem yang canggih manggih itu digunakan.

Lampu dan ukiran yang cantik pada ruang dalam kubah.

Nantilah ada masa, aku berhajat juga untuk Solat Subuh di sini.Sekitar jam 7 malam, aku cepat-cepat bergerak meninggalkan perkarangan masjid. Aku tidak mahu mengganggu makhluk Allah berupa jin yang mahu datang bersolat Maghrib di situ. Wallahua'lam.

19 April 2008

Khutbah dan keberkesanannya kepada umat

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum wbt...

Suka untuk aku kongsi satu isi khutbah yang aku dengar semalam. Khutbah tu dari Kerajaan Negeri Terengganu. Namun, aku tidak pasti khutbah itu dikategorikan sebagai Khutbah Hadhari atau tidak. Maklum la Mat Said dilihat mula melenyapkan perkataan Hadhari dalam pentadbirannya.

Khutbah semalam tu bertajuk "Bersama Menangani Gejala Sosial". Isunya remaja dan gejala sosial. Biasa la jika isunya gejala sosial, maka adalah disebut tentang budaya-budaya yang menular di kalangan remaja sekarang. Kemudian turut disebut peranan ibubapa, masyarakat dan pimpinan bagi menangani masalah ini.

Aku tertarik dengan satu persoalan yang dilontarkan khatib kepada remaja-remaja hari ini. "Apakah Pendidikan Agama yang mereka pelajari di sekolah dan di rumah belum mencukupi? Atau apakah punca sebenar masalah ini, sehinggakan gejala sosial ini kian berleluasa dan menjalar di bandar dan di kampung?"

Nada itu ditekan dengan rasa cukup kecewa. Kecewa bilamana remaja-remaja hari ini seolah-oleh sudah 'tidak makan diajar' lagi. Seolah-olah kita hari ini telah melakukan yang terbaik kepada anak remaja kita hari ini bagi menangani segala permasalahan.

Khutbah juga menegur betapa teruk prilaku anak-anak remaja hari ini apabila budaya barat ditiru dan artis dipuja. Hampir semua penyakit budaya disebut dari A hingga Z. Hampir tiada yang terkecuali. Dari atas kepala, hingga ke hujung kaki. Memang memalukan mendengarnya.

Satu punca yang aku tunggu-tunggu disebut oleh khatib, namun tidak disebut sehingga akhir cukup mengecewakan aku. Peranan media massa samada bercetak mahupun elektronik dalam membawa budaya-budaya ini. Bukan berniat menyalahkan 100% media yang ada ini, namun itu adalah realiti yang ada,

Pada aku, peranan kedua-dua media ini sangat besar pengaruh dan kesan yang diberikan kepada perubahan sikap masyarakat. Hiburan melampau yang dihidang melalui pelbagai program TV samada realiti mahupun fantasi, dan liputan meluas aktiviti hiburan menerusi akhbar dan majalah sungguh melampau.

Ini jauh jika dibandingkan ruangan atau pembahagian masa yang disediakan untuk rancangan agama atau berinformasi sihat. Apatah lagi masa yang disediakan untuk ruangan agama di TV misalnya cukup terbatas. Bicara Mufti disiar seawal jam 6 pagi dan diulangsiar pada tengah malam (seingat aku). Forum perdana dan Al-Kuliyyah hanya seminggu sekali. Pembelajaran agama di sekolah? Cukup jika aku katakan tidak dipandang penting kerana tidak masuk peperiksaan utama.

Aku juga suka menyentuh Khutbah Jumaat yang dilihat gagal memberikan maklumat yang baik dan menepati kehendak masyarakat. Aku berkata begini kerana khutbah yang dibaca teksnya kadang-kala tidak menyentuh masyarakat lantaran setiap tempat berlainan masalah dan penyakitnya.

Sebelum khutbah dibaca, seorang jawatankuasa masjid telah berdiri dan membuat beberapa pengumuman. Di samping pengumuman biasa, beliau juga telah membuat beberapa teguran khusus kepada anak-anak remaja yang dikesan tidak solat, sebaliknya bermain-main di belakang. Selain itu turut ditegur perlakuan anak-anak yang semakin berani membuat vandalisme mahupun jenayah. Para bapa juga dipesan menjaga perlakuan anak-anak.

Pada aku, sepatutnya teguran bersifat setempat itu sewajarnya diselit sahaja dalam khutbah. Ini kerana pengumuman sebelum khutbah biasanya tidak mencapai sasaran yang banyak. Budak-budak muda sudah tentu lewat datangnya. Jemaah juga agak berkurangan ketika itu. Lagipun, isu setempat lebih akan diambil perhatian dari isu yang langsung tidak menyentuh dan berkaitan mereka.

Bayangkan sahaja khutbah menyebut perihal budaya bertatu dan bersubang di telinga bagi lelaki pada masyarakat kampung. Budaya itu terlalu jauh sifatnya berbanding budaya lain seperti merempit, pergaulan bebas, lepak, dadah dan sebagainya. Di sinilah aku lihat betapa medium khutbah yang ada masih gagal menepati kehendak masyarakat.

Mungkin Khutbah Multimedia dilihat moden dan membanggakan. Namun sekiranya isu dan isinya masih kaku dan jumud tanpa pengubahsuaian dari khatib, maka kekal lah khutbah itu dilihat rendah mutunya dan tidak menepati sasaran. Mungkin sahaja khatib yang ada tidak punya upaya mengubah khutbah, atau memang arahan tidak membenarkan khutbah diubah sedikitpun.

Maka, kekal lah khutbah dilihat sebagai suatu ucapan yang tidak menarik, dan lebih dilihat sebagai 'waktu rehat' untuk melelap mata. Langsung tidak ditunggu, sebaliknya dinanti bila mahu tamatnya khutbah.

Wallahua'lam

16 April 2008

Sabasun: Jimat dan SENang Kira

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum wbt...

Atas permintaan seorang sahabat maya, ADI dan juga atas rasa tanggungjawab memberi penerangan kepada orang ramai khususnya pihak yang biasa berurusan dengan Sabasun berkenaan isu pembundaran wang 1 sen.

Artikel asal atau isu ini bermula bilamana... boleh dilihat dari blog hardyweb. Bagaimanapun semua isu ini boleh dikira selesai dan terjawab bilamana Encik Salmi Ibrahim menjawab artikel berkenaan pada ruang komen. Jawapan itu juga disiarkan kembali oleh hardyweb dalam artikelnya. KLIK sini.

Di sini juga aku copy n paste kembali jawapan En. Salmi dari blog ADI.
------------------------------------------------------------------

Oleh: SALMI BIN IBRAHIM

Assalamualaikum WBT,

Terlebih dahulu pihak kami di SABASUN mengucapkan ribuan terima kasih di atas keperihatinan saudara dan saudari di dalam isu tersebut. Di sini juga pihak kami memohon maaf di atas kelewatan di dalam mengambil tindakan di dalam menangani isu tersebut. Sebenarnya, terdapat dua perkara yang melewatkan kami.

Pertama ialah kaedah “jimat & senang kira” yang kami kaji kembali untuk keadilan di pihak pelanggan. Oleh itu kami memperkenalkan sistem senang kira yang agak barlainan. Sistem tersebut adalah seperti berikut:

di antara 1 sen hingga 4 sen akan dibundarkan kepada 0 sen.
Contoh: Sekiranya Jumlah pembelian RM 25.04, Pelanggan hanya perlu membayar RM 25.00.

Manakala di antara 6 sen hingga 9 sen akan dibundarkan kepada 5 sen.
Contoh: Sekiranya jumlah pembelian RM 38.99, Pelanggan hanya perlu membayar RM 38.95 sahaja.

Dari itu, pelanggan sentiasa dipastikan mendapat diskaun di antara 1 hingga 4 sen di dalam setiap transaksi. Manakala pihak Sabasun pula InsyaAllah, tidak terhutang apa-apa dengan pelanggan dalam setiap transaksi.

Kedua, sistem komputer dan perisian kami sedang dalam proses pengaturcaraan kembali untuk menepati keperluan pengiraan yang diputuskan.

Walaubagaimanapun, sistem “jimat & senang kira” di premis kami akan beroperasi sepenuhnya pada 14hb April 2008. Di sini juga kami warga Sabasun ingin mengucapkan terima kasih yang tak terhingga di atas sokongan yang telah saudara saudari hulurkan.

Wassalam.

------------------------------------------------------------

Semalam juga aku ada ke Sabasun bagi meninjau harga barang selain membeli beberapa barangan. Apa yang menarik perhatian aku adalah harga MEE KUNING di Sabasun masih pada harga lama iaitu RM 0.99 sahaja. Sedangkan label pada pembungkus mee (harga runcit disyorkan) sudah menjadi RM 1.30. Sedangkan, semasa aku di sebuah pasaraya di Ipoh Parade Isnin lalu (14 April) harga Mee Kuning sudah pada harga RM1.29.

Hari ini harga beras pula dikatakan naik. Namun, aku pasti Sabasun akan menjualnya pada harga lama. Kenaikan harga akan berlaku pada stok baru sahaja. Itupun jika stok baru itu dibeli pada harga baru.

Keyakinan ini aku sandarkan kerana aku yakin peniaga Muslim Melayu ini mementingkan keberkatan dalam urusan seharian mereka. Ini cukup dengan melihat apa yang ada dan berlaku dalam kedai berkenaan semasa urusan jual beli diadakan. Nak tahu apa yang aku maksudkan? Kena la masuk dalam dan membeli. Hehehhe.

Nota: Sabasun sekarang sedang adakan ulangtahun ke 13. Ada cabutan bertuah!! Cabutan pertama 18 April ini. Cabutan kedua, aku lupa la. Mungkin Sabasun boleh perkemaskan laman web mereka dalam menyalurkan maklumat-maklumat berguna kepada pelanggan. Sebab aku pun tak tahu camana nak memastikan aku dapat buat cabutan.

KDN tutup akhbar Makkal Osai

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum wbt...

Petikan Malaysiakini.com

Kementerian Dalam Negeri hari ini mengharamkan akhbar popular Makkal Osai selepas memberikan liputan muka depan perhimpunan penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim kelmarin.

Hari ini, akhbar berbahasa Tamil tersebut turut memuatkan liputan siasatan polis terhadap presiden PKR Dr Wan Azizah Wan Ismail dan dua lagi pemimpin kanannya susulan perhimpunan itu.

Akhbar harian berpengaruh itu menghadapi masalah memperbaharui permit sejak Oktober tahun lepas.

makkal ossai anwar ibrahim black 14 160408Pengurus besar Makkal Osai S M Periasamy mengesahkan kementerian telah mengeluarkan surat yang menyebut permohonannya "tidak akan dipertimbangkan."

Surat itu tidak menyatakan sebarang sebab pengharaman tersebut.

Pemilik akhbar itu - yang dikaitkan dengan bekas pemimpin kanan MIC Datuk S Subramaniam - telah memohon permit baru sejak Julai, kira-kira tiga bulan sebelum tarikhnya tamat.

Sementara itu sebuah harian berbahasa Cina Oriental Daily masih tidak diperbaharui permit sejak Disember lalu. Ia beroperasi sepanjang pilihanraya umum lalu tanpa permit permit tahunan.

Akhbar Tamil itu memberikan liputan meluas pada Makkal Sakthi (kuasa rakyat) selepas demonstrasi besar 25 November yang digerakkan Barisan Bertindak Hak-hak Hindu (Hindraf).

Akhbar paling bongsu itu, diterbitkan mulai 2005, menyertai dua lagi akhbar harian untuk etnik India, Tamil Nesan dan Malaysia Nanban.

"Kami akan memohon rayuan esok," kata Periasamy.

Makkal Osai, yang berpejabat di Jalan Ipoh, Kuala Lumpur, menggajikan kira-kira 100 kakitangan.

Nasib mereka belum jelas akibat pengharaman ini.

---------------------------------------------------------

amdang81: Makkal Sakti, Makkal Sakti, Makkal Sakti !!

Politik Rumahtangga: Isteri kedekut atau suami nak lebih?

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum wbt...

Pertamanya, ini adalah bacaan bagi orang yang sudah berkahwin sahaja. Jika anda belum berumahtangga, aku tidak pasti bacaan ini berguna atau tidak. Mungkin mahu mendapat ilmu. Tapi perlu ke tahu semua ini sebelum kahwin? Terpulang laa.

Beberapa minggu sudah, aku menumpang kereta seorang kawan, Encik Mawi (bukan nama sebenar). Kebetulan mahu keluar minum dan makan-makan. Dalam perjalanan pergi, dia khabarkan aku dia perlu ambik dan hantar seseorang terlebih dahulu. Aku tak la lapar sangat. So, no hal je.

Dalam pertengahan jalan, naik la seorang lelaki. Namakan dia Encik XYZ sahaja. Umur sekitar akhir 30-an. Dalam duk bersembang, dia tanya aku ada tak kenal mana-mana janda yang nak kawin. Kalu boleh tak ada anak. Dalam fikiran aku, duda agaknya dia ni.

Aku segera syorkan kepadanya "Kenapa nak janda, anak dara ramai lagi".

"Ye ke? Bagus jugak kalu ada. Royak la kalu ada ek" Ceria suara Encik XYZ.

Aku hanya senyum. Tidak mahu memberi apa-apa harapan. Sembang kami bertukar topik sehinggalah Encik XYZ turun dari kereta.

"Duda ke Encik XYZ tu?" Tanya aku kepada Encik Mawi yang sedang memandu sebaik Encik XYZ turun.

"Dah kawin. Isteri sorang" Terang Encik Mawi. Dia senyum. Kemudian Encik Mawi menceritakan Encik XYZ bermasalah dengan isterinya kerana isterinya kedekut.

"Orang lelaki, bila isteri kedekut mula la nak cari lain." Cerita Encik Mawi. Aku mula faham maksudnya itu. Maka, Encik Mawi pun mula bercerita sedikit latar belakang Encik XYZ tadi. Aku dengar je lebih kurang.

"Aku pun ada gak niat nak tambah, tapi memikirkan isteri aku tak kedekut sangat, terfikir gak kenapa aku mesti tambah sedangkan dia mudah berkira. Nak dapat, nak dapat. Kesian pulak nanti." Sambung Encik Mawi.

Minggu berikutnya aku keluar makan dengan Si Z pula. Dalam duk makan Nasi Kukus di Jalan Kamarudin, aku bertanya pasal bilangan anak dia.

"3 jer. Isteri aku kata cukup dah dengan 3 orang ni. Aku nak anak lagi, tapi dia tak nak mengandung lagi." Si Z mula bercerita.

"Kalu aku ni ada duit skit, aku rasa kalu aku nak cari sorang lagi pun isteri aku tak kisah. Ye la, sebab dia sendiri dah tak nak anak."

Aku diam sambil senyum. Diam tanda setuju kan?

Aku tidak mahu meneruskan tulisan. Sekadar kongsi cerita masyarakat. Aku juga tidak mahu menghukum atau membuat sebarang ulasan. Maybe ada sesuatu yang perlu direnung dan dinilai. Mungkin pandangan lelaki lain, wanita sudah tentu lain. Tepuk dada, tanya diri..

p/s: Cerita di atas aku sudah kongsi dengan isteri aku. Sengaja sekadar berkongsi kisah masyarakat dengannya. Dia senyum sahaja memahami. So, jangan memandai-mandai nak kata aku mengada-ngada ke apa dengan cerita ini. Heheheh.

Alhamdulillah. Ayah Chik dah keluar hospital

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum wbt...

Petikan dari TKO

Presiden PAS Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang telah dibenarkan pulang selepas menerima rawatan selama 6 hari di Hospital Sultanah Nur Zahirah Kuala Terengganu.

Beliau keluar meninggalkan HSNZ jam 5.30 petang tadi.Beliau kelihatan sihat sepenuhnya dan sangat ceria ketika ditolak dengan menggunakan kerusi roda.

Beliau dimasukan ke hospital pada 10 April 2008 yang lalu,Tuan Guru Abdul Hadi menyedari kesihatannya terganggu ketika bangun untuk bersahur jam 5.00 pagi hari tersebut dan dibawa ke HSNZ oleh ahli keluarga pada jam 7.30 pagi.Beliau diserang stoke ringan .

Sebelum itu beliau telah menerima kunjungan Tengku Seri Paduka Raja, iaitu bapa saudara kepada Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong Al-Wathiqu Billah Tuanku Mizan Zainal Abidin.

Selepas itu beliau juga telah diziarahi oleh Exco Kerajaan Negeri Kelantan YB Hajjah Wan Ubaidah Wan Omar dan ADUN Tanjung Mas YB Ruhani Ibrahim


Selepas itu beliau di benarkan keluar dari Wad untuk pulang ke rumah.




----------------------------------------------------
Alhamdulillah. Semoga kesihatan Ayah Chik bertambah baik dan terus dapat memimpin dan membimbing masyarakat.

p/s: berapa kali selepas itu daa.. hehehe

11 April 2008

Anwar ziarah Ayah Chik

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum wbt...

Berikut adalah gambar-gambar Anwar Ibrahim dalam jadualnya menziarahi Ayah Chik. Kiranya Anwar ke Terengganu semalam semata-mata menziarahi Ayah Chik je. Anwar tiba di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) sekitar jam 5.30 petang.

Pihak keselamatan Hospital menyambut Dato Seri Anwar. Semalamnya sambutan yang sama diberikan kepada YB Hussam Musa.

Anwar diiringi beberapa pimpinan PAS dan penyokong di Terengganu.

Apa khabar? Senyuman jelas terpancar di wajah kedua-dua pimpinan ini.

Pelukan sahabat seperjuangan.

Bersembang pasal 14 April agaknya.

Kemesraan jelas terpancar.

Mungkin Ayah Chik bercerita tentang penyakitnya.. Anwar serius pula mendengarnya.

Dato' Tg Hassan memberi laluan 2 pimpinan ini berbicara.

Anwar keluar dari bilik rawatan

Silau la plak banyak kamera. Eh, bukan ke hospital tak leh ambik gambar?

Anwar dibawa Dato Tg Hassan ke MTT untuk jamuan makan sebelum berlepas pulang. Dato Tg Hassan ni orang lama Abim. Maybe sebab tu kot Anwar rapat dengan dia.

Dalam lawatan semalam juga, Anwar dan Ayah Chik telah mengadakan pertemuan sulit sekitar 30 minit. Ketika itu, semua pimpinan termasuk ahli keluarga tidak dibenarkan berada dalam bilik tersebut. Mungkin ada beberapa strategi yang sedang diatur bagi melicinkan perjalanan Pakatan Rakyat.

Apapun, sama-sama kita terus mendoakan Ayah Chik berada dalam keadaan sihat dan selamat untuk terus memimpin perjuangan yang masih panjang ini. Wallahua'lam.

Taktik Mengorat: Skill 1 - Minta no telefon

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum wbt...

Pernahkah anda tiba-tiba terserempak dengan seseorang yang anda rasa 'senang' mata memandang dan terus terpikat dengannya? Erkk, maksudnya bila anda lihat seseorang, terus terasa mahu mendekati dia la. Maybe sebab dia comel sangat, atau nampak baik dan sopan, atau anda rasa dia serasi menjadi teman hidup anda. Pernah tak?

Namun, disebabkan anda punya jiwa yang pemalu dan penakut, maka si dia itu berlalu sahaja depan anda tanpa anda sempat mengambil apa-apa tindakan. Kemudian anda akan terasa menyesal kerana tidak berjaya mendekati si dia yang anda minati itu. Itulah kesilapan anda kerana anda pengecut dan penakut. Hehehe.

Mungkin anda tertanya-tanya, takkan la anda nak berlakon seolah-olah terlanggar si dia itu, then tolong kutip buku atau barang dan seterusnya cuba berkenalan. Itu taktik dalam drama Melayu la. Jangan pakai. Kantoi nanti sebagai peminat filem Melayu. Hehehe.

Abis camana? Nak pergi jumpa dan terus terang dengan bagitau "Hai, saya suka awak. Leh berkenalan? Leh minta nombor telefon?" Sanggup ke?

Jika anda sedikit pemalu untuk berterus terang begitu, apa kata anda gunakan taktik ini sebagai cara mendapatkan nombor telefon si dia itu. Namun, anda tetap perlu berhadapan dengan si dia. Bezanya cuma, anda meminta nombor telefon si dia itu dengan sedikit skill yang mungkin menjadikan anda dilihat lebih 'bernilai tambah' pada pandangan si dia.

Ada beberapa langkah yang perlu diikuti. Awas kesilapan yang dilakukan mungkin boleh menyebabkan nombor telefon ayahnya yang akan anda dapat. Apapun cara nak mulakan perbualan, itu terserah pada anda. Mungkin anda boleh menyamar sebagai 'Tukang Silap Mata Jalanan' bagi mendekatinya.

Bila anda sudah boleh mula berbicara, ambik 8 langkah ini bagi mendapatkan nombor telefon tersebut. Sebelum itu bagi dia pegang kalkulator @ setting kalkulator pada handphone.

1) Minta dia isi 3 digit pertama nombor handphone dia pada kalkulator. Ni bukan nombor 01x tu. 3 nombor pertama. Macam nombor aku 981.

2) Nilai tersebut darabkan dengan 80. Jumlahkan.

3) Tambah 1. Jumlahkan.

4) Darabkan dengan 250. Jumlahkan.

5) Tambah dengan 4 digit nombor terakhir handphone. Misalnya 5000. Jumlahkan

6) Tambah sekali lagi 4 digit nombor terakhir tadi. Jumlahkan.

7) Tolak 250. Jumlahkan

8) Akhir sekali anda minta dia bahagikan jumlah tadi dengan 2. Minta dia baca jumlah tersebut. Itulah nombor yang anda mahu tadi. Pastu pandai-pandai la tanya dia pakai celcom ke ape.

Ok. Anda berani? Ada bran?? Hehehe.

Nota: Catatan ni tak bermaksud ajar mengorat pun. Cuma sesaje nak sedapkan cerita. Kalu betul-betul nak nombor, jangan minta nombor si perempuan tu. Minta terus nombor ayahnya. Senang skit dan lagi la nampak bersungguh nak tu. :)

Gambar-gambar TG Haji Hadi dari HSNZ

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum wbt...

Berikut adalah sedikit gambar ehsan dari kawan-kawan yang menziarahi TG Haji Hadi. Aku sempat juga semalam masuk untuk berjumpa dan bersalaman. Ayah Chik kelihatan sihat dan dikatakan tidak serius. Hanya kerana perasan adanya tanda-tanda stroke sahaja Ayah Chik dimasukkan. Namun pada sebelah petang semalam semuanya beransur pulih.

Ustaz Nasarudin Mat Isa tiba kira-kira jam 6 petang semalam.

YB Salahudin Ayub yang tiba bersama Ustaz Nasa.

YB Hussam tiba dekat-dekat jam 7 malam.

Ceria berbicara. TG Kelihatan sihat.

Bergambar bersama TG

YB Dato Tg Hassan dan isteri keluar dari bilik TG. YB Ladang ini hadir pada sebelah pagi lagi.

Dato Man Bakar turut hadir menziarahi TG.

Antara pelawat yang hadir.

Bersalaman dengan pelawat

Adik ini turut bersalaman dengan TG


09 April 2008

Exco-exco Mat Said

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum wbt...

Berikut adalah senarai exco-exco Mat Said. Mereka semua adalah penderhaka-penderhaka yang sebelum ini dikatakan begitu bersungguh cuba menafikan perlantikan Mat Said sebagai MB Terengganu. Nasib Mat Said la sebab kawan dengan penderhaka. Maka penderhaka jugalah yang dilantik menjadi exco.

1. (i) Jawatankuasa Perancangan Negeri, (ii) Jawatankuasa Kewangan dan Pelaburan Negeri; (iii) Jawatankuasa Tanah, Petroleum dan Hasil Bumi Negeri dan (iv) Jawatankuasa Kerajaan Tempatan dan Perumahan Negeri

Pengerusi - Ahmad Said Al Masjid Bujal (Adun Kijal)

Timbalan Pengerusi - Ramlan Ali (Adun Jabi) dan Rosli Othman (Kemasik)
(bagi porfolio Jawatankuasa Kerajaan Tempatan dan Perumahan Negeri shj)


2. Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia

Pengerusi - Ahmad Razif Abdul Rahman (Adun Seberang Takir)

Timbalan Pengerusi - Mohd Zawawi Ismail (Kuala Berang)


3. Jawatankuasa Pembangunan Infrastruktur dan Kemudahan Awam

Pengerusi- Yahaya Khatib Mohamad (Pengkalan Berangan):

Timbalan Pengerusi - Zakaria @ Mohd Ariffin Abdullah (Paka)


4. Jawatankuasa Belia dan Sukan

Pengerusi - Datuk Abdul Rahin Mohd Said (Teluk Pasu)

Timbalan Pengerusi - Alias Abdullah (Alor Limbat)


5. Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi

Pengerusi - Datuk Mohamed Awang Tera (Chukai)

Timbalan Pengerusi - Datuk Rosol Wahid (Ajil)


6. Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita

Pengerusi - Ashaari Idris (Langkap)

Timbalan Pengerusi - Nawi Mohamad (Hulu Besut)


7. Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Alam Sekitar

Pengerusi - Toh Chin Yaw (Bandar)

Timbalan Pengerusi - Abdul Halim Jusoh (Permaisuri)


8. Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan

Pengerusi - Datuk Zaabar Mohd Adib (Rantau Abang)

Timbalan Pengerusi - Wan Abdul Hakim Wan Mokhtar (Air Putih)


9. Jawatankuasa Agama dan Penerangan

Pengerusi - Khazan Che Mat (Batu Rakit)

Timbalan Pengerusi - Muhammad Ramli Nuh (Tepuh)


10. Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani

Pengerusi- Rozi Mamat (Telemong)

Timbalan Pengerusi - Muhammad Pehimi Yusof (Kota Putera)


11.Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna

Pengerusi- Dr Abdul Rahman Mokhtar (Kuala Besut)

Timbalan Pengerusi Datuk Din Adam (Bukit Besi)

07 April 2008

Exco Terengganu – Tiga ‘penderhaka’ tidak disenaraikan

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum wbt...

The image “http://buletinonline.net/images/berita/3jahanam.gif” cannot be displayed, because it contains errors.

Kuala Terengganu, 6 April – Ahmad Said, dijangka membariskankan muka-muka baru didalam senarai exco kerajaan Terengganu sekaligus mengenepikan ‘tiga penderhaka’ yang menentang pelantikan beliau. Sumber Buletin Online hari ini memberitahu sepuluh orang dikalangan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) telah dilihat masuk ke perkarangan rumah kediaman rasmi Menteri Besar Seri Iman bermula jam 9.00 pagi sehingga 4.15 petang.

Tiga orang kuat yang digelar ‘tiga penderhaka’ oleh kebanyakkan laman web dan blogger, Idris Jusoh, Rosol Wahid dan Din Adam tidak dilihat di Seri Iman.

Sepuluh orang ADUN dipanggil ke Seri Iman hari ini merupakan proses terakhir pemilihan dan barisan Exco Terengganu setelah nama-nama berkenaan di persetujui oleh Perdana Menteri dan diperkenan oleh Istana Terengganu.

Pada 2 April lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata beliau berpuas hati dengan senarai barisan exco kerajaan Terengganu yang dikemukakan oleh Ahmad Said dan menyifatkannya sebagai senarai yang bagus.

Sehubungan dengan itu, ADUN Seberang Takir, Ahmad Razif Abd Rahman di lihat memasuki Seri Iman Pada jam 9.00 pagi. Ia diikuti dengan ADUN Pengkalan Berangan, Yahya Khatib Mohamad pada 9.45 pagi dan disusuli oleh ADUN Langkap, Asha’ari Idris 45 minit kemudian.

ADUN Telemong, Rozi Mamat dilihat memasuki perkarangan Seri Iman sekitar jam 11.15 pagi diikuti kemudian oleh ADUN Rantau Abang, Za’abar Mohd Adib 45 minit kemudian dan jam 12.45, muncul pula ADUN Batu Rakit, Khazan Che Mat.

Disebelah petang, bermula jam 2.00 petang, beberapa ADUN lagi dilihat hadir ke Seri Iman selang 45 minit seorang.

Mereka adalah ADUN Kuala Besut, Dr Abd Rahman Mokhtar, ADUN Teluk Pasu Abd Rahim Mad Said, ADUN Chukai Mohamad Awang Tera dan ADUN Bandar, Toh Chin Yaw.

Dari sepuluh orang yang menghadirkan diri ke Seri Iman pada hari ini, tiga merupakan bekas Exco yang telah dilantik semasa zaman Idris Jusoh menjadi Menteri Besar.

Dengan penyenaraian sepuluh ADUN tersebut, Ahmad Said dilihat akan menamatkan ‘dinasti Idris Jusoh’ dari menduduki barisan Exco kerajaan Terengganu.

Selain tidak menyenaraikan Idris Jusoh, Ahmad Said juga menolak bekas Exco dan penyokong kuat Idris, Rosol (Ajil) dan Din Adam (Bukit Besi)

Ahmad Said juga tidak mengambil ADUN yang mempunyai hubungan kekeluargaan dengan Idris, Muhamad Pehemi Yusof (Kota Putera) dan Abd Halim Jusoh (Permaisuri) untuk disenaraikan sebagai Exco Terengganu.

Muhamad Pehemi dan Abd Halim pernah disebut-sebut oleh para penyokong Idris akan dilantik sebagai Exco sekiranya Idris menjadi Menteri Besar.

Senarai Lengkap ADUN-ADUN yang dipanggil ke Seri Iman hari ini adalah seperti dibawah:

1. Dr. Abd Rahman Mokhtar (Kuala Besut)
2. Khazan Che Mat (Batu Rakit)
3. Asha’ari Idris (Langkap)
4. Abdul Rahin Mohd Said (Teluk Pasu)
5. Ahmad Razif Abd. Rahman (Seberang Takir)
6. Toh Chin Yaw (Bandar)
7. Za'abar Mohamed Adib (Rantau Abang)
8. Yahya Khatib Mohamad (Pengkalan Berangan)
9. Rozi Mamat (Telemong)
10. Mohamad Awang Tera (Chukai)

sumber: Buletinonline.net

06 April 2008

Boikot Belanda: Tahniah Sabasun

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum wbt...

Semalam aku ke Sabasun lagi. Cari sedikit barang dapur. Terkejut aku bila lihat semua barang yang dipercayai keluaran Belanda diboikot dengan sungguh-sungguh!! Hampir semua barang keluaran Belanda tidak dikeluarkan untuk dipamerkan. Rak kelihatan kosong tanpa barang dan hanya kelihatan muka Shahrir Samad dengan sedikit kenyataan dari pihak Sabasun atas boikot yang dilakukan.

Hajat di hati nak ambik gambar, tapi rasanya memang etika mereka tak benarkan penggunaan kamera dalam kedai mereka. Kan tak pasal-pasal kena marah. So, tak jadi nak tunjuk sini. Ingatkan dekat website Sabasun ada la gambar mereka boikot tu, rupa-rupanya poster boikot je yang dipamerkan.
Apapun, tahniah Sabasun!! Selamat ulangtahun ke 13!! Aku akan terus menyokong kalian.

03 April 2008

Senarai Barangan Belanda dan Alternatifnya

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum wbt...

Bahan kat bawah ni aku copy n paste dari blog mampat (http://mampat.blogspot.com). Tapi oleh kerana nak sesuaikan dengan blog aku, maka aku ubah skit. Maklumat asal leh la rujuk ke sana.

Bil

Barangan / Jenama Belanda

Barangan / Jenama Alternatif

1

Shell

Petronas

2

Barangan Eletrik/Mentol Philips

Panasonic, khind

3

Barangan Tenusu keluaran Dutch Lady

FernLeaf

4

Restoran Windmill

Banyak warung / restoren melayu. Mamak? Pilih-pilih la yang mana patut.

5

Barangan keluaran syarikat yang mempunyai nama ‘N.V.’ dan ‘B.V.’


6

Barangan penajaan Christian Albers


7

Produk2 tenusu spt mentega dan keju - sila rujuk syarikat dengan no. 5


8

coklat Forrero Roche, Van Houtan

Coklat Nisan, gula batu

9

Insurans ING

Takaful Ikhlas, Etika, Takaful Malaysia, Takaful Kifalah leh?

10

Teh Lipton

Teh HPA, Teh Boh, teh2 keluaran Malaysia

11

perisa makanan Knor

Perencah Hilal

12

Produk mandian Dove

HPA,

13

Produk Unilever

Produk HPA, Produk lain-lain

14

Susu Frisolac

Fernleaf, Everyday

15

Susu Pekat jenama Omega

Minum air ’O’ je

16

Susu Pekat Jenama Comple

Minum air ’O’ je

17

Jem dan Mayonis jenama Lady’s Choise

Jem tempatan banyak. Macam-macam ada.

18

Aiskrim jenama Wall’s

Aiskrim asam masin je (asam boi)

19

Pencuci Pinggan jenama Sunlight

Wahdah - HPA

20

Shampu jenama Clear

Syampu HPA-Betik, Pegaga dll

21

Shampu jenama Sunsilk

Syampu HPA-Betik, Pegaga dll

22

Kosmetik jenama Rexona

Pakai HIBKA – Anti Keringat Bau

23

Kosmetik jenama Fair & Lovely

Pakai bedak sejuk. Kulit Rambai ke

24

Sabun Ekonomi Handalan

HPA pun ada sabun basuh. Aku lupa nama.

25

Ubat gigi jenama Sparkle

Ubat gigi herba HPA. Budak-budak punya pun dah ada

26

Sabun jenama Breeze

Sabun basuh HPA

27

Sabun jenama Lux

Sabun susu kambing HPA

28

Marjerin Planta

Marjerin FELDA

29

Marjerin Dorina

Marjerin FELDA

30

Minyak Sapi jenama Windmill


31

Minyak Mazola

Minyak Sawit je

32

Tepung jagung jenama Maizena


33

Ponds

HPA ada produk penjagaan kulit dari Pegaga. Centella White ke apa nama dia.

34

Danone

Biskut jagung biasa je. Takpun, roti kering.

35

Radiant


36

Lego

Kawada- pernah dengar?

37

Nutricia - lihat komen**


38

Dumex - lihat komen**


39

Pekembar (UMNO) – gula-gula, kain pelekat, baja, baju T, payung dan lain-lain.

**Nota: UMNO bukan produk Belanda, tetapi merupakan produk British yang turut menyokong Zionis. So, wajar la boikot ek!

PAS























































































Sebagai pengguna HPA yang agak tegar, maka aku syorkan kalian guna produk HPA. Selain buatan Malaysia, HPA juga merupakan produk Muslim yang dipercayai kesuciannya.

Maklumat di atas adalah benar dan tepat mengikut tafsiran aku. BOIKOT barangan di atas turut dengan sama-sama BOIKOT barangan dari Yahudi / penyokong kuat mereka. Macam Nestle, coca-cola, dan sewaktu dengannya.

p/s: Sorry mengarut skit. Demam. Huhuhu.
 

Great Morning ©  Copyright by a m d a n g 8 1 | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks